Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie Drs. T.M. Benning

Titel proefschrift
A Consumer Perspective on Flexibility in Health Care
---

Promotors:
Prof.dr.ir. B.G.C. Dellaert

---

Datum
30 juni 2011 15:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
Erasmus School of Economics (ESE)

`Voorkruipzorg' alleen geaccepteerd in de avonduren

Maatwerk positief voor ziekenhuis en patiënt

Nederlanders hebben geen probleem met een snellere medische behandeling van anderen als die daarvoor betalen. Dergelijke `voorkruipzorg' moet dan wel plaatsvinden in de avonduren en niet tijdens de reguliere bedrijfsuren van een ziekenhuis, want anders ontbreekt die acceptatie. Dat concludeert Tim Benning in zijn proefschrift `Flexibiliteit in de gezondheidszorg vanuit het oogpunt van de consument: Betaalde snellere toegang en maatwerk in de zorg'. Hij promoveert op donderdag 30 juni 2011 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Benning onderzocht de vraag wat de Nederlandse consument vindt van de mogelijkheid patiënten sneller te behandelen tegen betaling, in de volksmond ook wel `voorkruipzorg' genoemd. Uit zijn onderzoek blijkt dat `voorkruipzorg' wordt geaccepteerd door de Nederlandse consument. Deze zorg wordt niet lager beoordeeld dan reguliere zorg, waarin patiënten geen mogelijkheid hebben om tegen betaling eerder behandeld te worden. Maar `voorkruipzorg' wordt alleen geaccepteerd als dit plaats vindt buiten de reguliere bedrijfsuren van het ziekenhuis. Gebeurt dat niet, dan ontbreekt het begrip voor het `voorkruipen'.

Benning stelt verder dat maatwerk in de zorg niet alleen positief is voor de patiënt, maar ook voor het ziekenhuis. Bij de patiënt kan het leiden tot hogere tevredenheid, terwijl de instelling lagere kosten heeft. De promovendus, die nazorg na de behandeling van borstkanker onderzocht, ontwikkelde een methode om over de kosteneffectiviteit van maatwerk te kunnen oordelen. Als de kosten lager zullen uitvallen, dan helpt het model van Benning ziekenhuizen bij de selectie van specifieke maatwerkprogramma's voor patiënten.

De promovendus toont in zijn proefschrift ook aan dat de beoordeling van ziekenhuisbeleid afhangt van de mate waarin zo'n consument met dit beleid te maken heeft. De context - waar en wanneer een bepaald beleid wordt gepresenteerd - kan de consumentenbeoordeling beïnvloeden.