Gemeente Winterswijk


Rapportage kerntakendiscussie op raadsagenda

24 juni 2011
Op woensdag 29 en donderdag 30 juni vergadert de gemeenteraad onder meer over de rapportage kerntakendiscussie. De raad wordt gevraagd de rapportage kerntakendiscussie voor kennisgeving aan te nemen. Ook vraagt het college de raad om kaderstellende uitspraken te doen ten behoeve van de begroting 2012. Hierbij geeft het college aan dat het de voorkeur heeft voor variant 2a. De vergadering vindt plaats in de raadzaal van het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1 en begint beide dagen om 19.30 uur. De vergaderingen zijn openbaar. U kunt de vergaderingen ook live volgen via internet.

Bij de vaststelling van de begroting 2011 heeft de raad een motie aanvaard waarbij het college de opdracht heeft gekregen om bij de 1e Berap (bestuursrapportage) een nota kerntaken voor te leggen. Aanleiding hiervoor is de verwachte bezuinigingen die op de gemeente afkomen als gevolg van de korting op het gemeentefonds. Op dit moment is nog niet bekend hoeveel de gemeente precies moet bezuinigen.

Doel kerntakendiscussie

Het doel van de kerntakendiscussie is te komen tot een zorgvuldige besluitvorming en uitvoering van een substantiële en structurele bezuiniging. Het betreft een inhoudelijke politieke discussie, met een financiële vertaling. De voorgelegde keuzes moeten voor het begrotingsjaar 2014 gezamenlijk minimaal EUR 3,8 miljoen kunnen opleveren. De kerntakendiscussie richt zich in eerste instantie op de vraag: welke gemeentelijke taken willen we blijven uitvoeren en welke willen we (meer of minder) overlaten aan de eigen verantwoordelijkheid c.q. aan de markt. De kerntakendiscussie strekt zich uit over alle gemeentelijke taken. Er zijn geen uitzonderingen, ook niet als ze betrekking hebben op gemeenschappelijke regelingen en gesubsidieerde instellingen.

Totstandkoming rapport

Om het rapport op te kunnen stellen is een stuurgroep en een projectgroep ingesteld. De stuurgroep bestond uit zes raadsleden, twee collegeleden, de algemeen directeur, de projectleider en de griffier. De projectgroep bestond uit de algemeen directeur, de projectleider, de bestuursadviseur, de griffier en een ambtelijk secretaris. Daarnaast zijn er ambtelijke werkgroepen bezig geweest om voorstellen te maken. Zij hebben daarbij bezuinigingsvoorstellen aangereikt voor een totaal van EUR 5,1 miljoen. Deze zijn in de rapportage uitgewerkt naar vier varianten: variant 0: voorstellen afzonderlijk gewogen; variant 1: woonplaats die schoon, heel en veilig is; variant 2: hoogwaardige woon- en werkplaats; variant 3: zorgzame woonplaats.

Variant 2a

Het college heeft de voorkeur voor variant 2 waarbij Winterswijk een hoogwaardige woon- en werkplaats blijft. Belangrijke overweging van het college daarbij is dat deze variant het best aansluit bij de Toekomstvisie die het gemeentebestuur voor Winterswijk eerder heeft vastgesteld. Het college heeft zelf nog een aantal aanpassingen gedaan op deze variant en komt daarmee met variant 2a. Voorbeelden zijn voorstellen om het minimabeleid, de gemeentelijke dienstverlening en het meerjarig onderhoudsprogramma te versoberen , Maar ook de verkoop (of verhuur) van het raadhuis is opgenomen. Daarnaast vindt het college dat een aantal voorstellen uit variant 2 niet zouden moeten doorgaan (bijv. geen verhoging OZB) en enkele andere voorstellen eerst nader onderzocht moeten worden. De keuze voor variant 2a leidt uiteindelijk tot een behoorlijk bezuinigingsbedrag, namelijk ruim bruto EUR 1,7 miljoen, structureel te bereiken in 2014. Dit bedrag kan niet in zijn geheel gerealiseerd worden omdat van de bedrijfsvoeringkosten alleen de looncomponent bezuinigd kan worden.

Bijeenkomsten

In de afgelopen weken is de rapportage kerntakendiscussie in verschillende openbare bijeenkomsten besproken met de raads- en commissieleden, belanghebbende partijen en inwoners. Op 14 juni werd in Theater de Storm een inspraakavond gehouden voor inwoners, instellingen en verenigingen. Zo'n 12 insprekers hebben gebruik gemaakt van de gelegenheid. Dit waren zowel vertegenwoordigers van instellingen, als ook inwoners. De instellingen gaven aan begrip te hebben voor de situatie en spraken uit bereid te zijn mee te werken en actief samenwerking te zoeken met andere partijen om de bezuinigen mogelijk te maken. Ook schetsten zij heel duidelijk wat de consequenties zouden zijn van verregaande bezuinigingen. In de gecombineerde commissievergadering van 21 juni gaven vele fracties aan erg blij te zijn met het begrip en de bereidheid van de insprekers. In de raadsvergadering van 29 en 30 juni wordt de kerntakendiscussie verder gevoerd en wordt de raad gevraagd om op basis van het rapport richtinggevende uitspraken te doen voor de begroting 2012.