Vrije Universiteit Amsterdam

Wikipedia hosten op particuliere computers


* Startdatum: 30-06-2011


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Collaborative Wikipedia Hosting


* Spreker: G.A. Urdaneta Paredes


* Promotor: prof.dr.ir. M.R. van Steen


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Guido Alonso Urdaneta Paredes stelt dat de betrouwbaarheid en schaalbaarheid van Wikipedia significant verbeterd kunnen worden op een kostenefficiënte manier. Dit kan door de implementatie van een gezamenlijke hostinginfrastructuur waarin individuen met een deel van hun ongebruikte rekenkracht van hun eigen computers kunnen bijdragen aan het hosten van Wikipedia, vergelijkbaar met de manier waarop zij al inhoud of geld doneren.

Wikipedia, ondanks talrijke pessimistische voorspellingen, is een succes. De encyclopedie, die gebruikers toestaat artikelen te creëren en te wijzigen, heeft honderdduizenden vrijwilligers aangetrokken die inhoud aanleveren. Deze bijdragen hebben geresulteerd in het grootste en populairste algemene naslagwerk op het internet. Het beheer van een zeer populaire website is een complexe en kostbare zaak. In het geval van Wikipedia wordt dit bemoeilijkt door het feit dat de voortdurende toename van haar populariteit niet noodzakelijkerwijs leidt tot een evenredige verhoging van de inkomsten, die voornamelijk uit donaties bestaan. Deze beperking van middelen verhoogt de bezorgdheid over de betrouwbaarheid en schaalbaarheid van Wikipedia.

Urdaneta Paredes stelt een architectuur voor die streeft naar invoering van dit nieuwe collaboratief concept met behoud van de functionaliteit van Wikipedia en de controle over de website van de Wikimedia Foundation. Uit zijn experimentele resultaten blijkt dat de voorgestelde architectuur in staat is om te profiteren van de middelen die door collaboratieve gebruikers wordt bijgedragen en zo de belasting die door de originele infrastructuur moet worden behandeld aanzienlijk te verminderen. De architectuur is ook in staat om een goede service te bieden aan eindgebruikers die zich niet bewust zijn van het collaboartief hosting systeem.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam