Gemeente Eijsden-Margraten

Meer nieuwsberichten

Afscheid waarnemend burgemeester Jean Bronckers

Op donderdag 30 juni aanstaande neemt de gemeenteraad afscheid van waarnemend burgemeester Jean Bronckers. Na zijn waarnemerschap in de voormalige gemeente Margraten was Jean Bronckers de eerste waarnemer in de fusiegemeente Eijsden-Margraten. Per 1 juli wordt Jean Bronckers opgevolgd door Dieudonné Akkermans. Tijd om samen met Jean terug te blikken naar de afgelopen periode. Volgende week kunt u kennismaken met zijn opvolger: Dieudonné Akkermans.

Installatie burgemeester Bronckers

Hoe kijkt u terug op de periode als waarnemend burgemeester, eerst in Margraten en daarna in Eijsden-Margraten?

"In april 2009 ben ik begonnen als waarnemend burgemeester in de voormalige gemeente Margraten. Ik volgde Harrie van Beers op en wist dat ik volop in een herindelingstraject terecht zou komen. De grootste opgave was dan ook de herindelingsoperatie tot een goed einde te brengen en ervoor te zorgen dat Eijsden en Margraten klaar waren om 1 januari 2011 daadwerkelijk te fuseren. Ik denk dat we beide voormalige gemeenten goed hebben voorbereid op de fusie en dat het proces redelijk is verlopen."

Uitreiking EHBO jeugd jpg

"In december 2010 kreeg ik te horen de eerste (waarnemend) burgemeester te worden van de nieuwe gemeente Eijsden-Margraten. Een leuke uitdaging om te zien hoe de vele voorbereidingen nu werkelijkheid werden: een nieuwe organisatie, twee locaties, een KlantContactCentrum, een nieuwe (grotere) gemeenteraad, enzovoort Allemaal papieren voorbereidingen die vanaf 1 januari echt tot leven zijn gekomen. Natuurlijk zijn er aanpassingen nodig en we zijn er uiteraard nog niet, maar de ingeslagen (fusie)weg lijkt de juiste te zijn. Ik kijk op beide perioden tevreden terug."

Maar ik neem aan dat de fusie niet het enige is dat de afgelopen twee jaren aan de orde is geweest?

"Nee, gelukkig niet. Want naast de fusieperikelen draaide de gemeentelijke organisatie natuurlijk `gewoon' door. Dus ook de `normale' aangelegenheden zoals het uitreiken van Koninklijke onderscheidingen, het bezoeken van de (verenigings) jubilea, Memorial Day, het Margraten Requiem Concert en Koninginnedag om maar een paar voorbeelden te noemen. Ik heb dit alles met veel plezier gedaan. Er hebben natuurlijk bijzondere activiteiten plaatsgevonden. Bijvoorbeeld. Memorial Day in 2010, toen Hare Majesteit Koningin Beatrix op bezoek kwam ter gelegenheid van de 65e viering en het eerste bezoek van de huidige Amerikaanse ambassadeur (Mw. F. Hartog-Levin)aan onze huidige gemeente."

Burgemeester Bronckers en Hare Majesteit Koningin Beatrix, Memorial Day 2010

Wat zijn voor u de hoogtepunten geweest in die afgelopen twee jaren? Waar kijkt u met het meeste plezier op terug?

"Ik heb vele dingen met veel plezier gedaan. Als burgemeester ben je in Eijsden-Margraten een echte burgervader met veel bezoeken aan de kernen, aan de inwoners aldaar en bij festiviteiten. Ik ben dan ook op veel plaatsen geweest waar ik steeds hartelijk werd ontvangen. Om dan toch een hoogtepunt te noemen:ik denk aan de speciale band tussen onze gemeente en de Amerikaanse begraafplaats. Ik heb van dichtbij mogen meemaken hoe levendig de activiteiten zijn die rondom of op de begraafplaats plaatsvinden: Memorial Day, het Requiemconcert, de stichtingen Adoptiegraven Margraten Eerbetoon, Margraten Memorial Center en Akkers van Margraten. Steeds valt op hoe groot de banden tussen de inwoners en de begraafplaats zijn."

Het einde van het waarnemerschap in Eijsden-Margraten betekent ook het einde van de bestuurlijke loopbaan van Jean Bronckers. Na een ambtelijke carrière, een periode van deputé zijn en waarnemend burgemeesterschappen in Sittard-Geleen, Margraten en Eijsden-Margraten is dit echt het slotstuk van uw bestuurlijke loopbaan?

"Ja, mijn ambtelijke en bestuurlijke carrière houdt na jaren op. Ik heb altijd met plezier gewerkt, maar nu komt er tijd voor andere dingen: familie, vrienden en bekenden.

Graag dank ik iedereen voor de samenwerking en hoop u in de toekomst nog ergens te ontmoeten!"

Burgemeester Bronckers