Vrije Universiteit Amsterdam

Succes van de evangelische - en pinksterkerken


* Startdatum: 30-06-2011


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: This is my Desire. A Semiotic Perspective on Conversion in an Evangelical Seeker Church and a Pentecostal Church in the Netherlands


* Spreker: M. Klaver


* Promotor: prof.dr. A.F. Droogers prof.dr. C. van der Kooi


* Onderdeel: Faculteit der Sociale Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Sociale wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Miranda Klaver bestudeerde het opmerkelijke succes van evangelische kerken tegen de achtergrond van de neergang van gevestigde kerken in de Nederlandse samenleving. De belangrijkste uitkomst van de studie is dat mensen religie met name leren door actieve participatie in religieuze praktijken zoals muziek, de Alpha cursus en rituelen zoals de doop door onderdompeling. Daarmee onderstreept Klaver de noodzaak van een meer zintuiglijke en lichamelijke benadering van religie om de aantrekkingskracht van evangelische kerken te begrijpen. Daarnaast brengt haar vergelijking van de bekeringsstrategieën van elke kerk fundamentele verschillen binnen het Nederlands evangelicalisme naar voren.

De ervaringen van nieuwkomers in twee evangelische kerken staan centraal in het onderzoek: een laagdrempelige evangelische kerk en een pinksterkerk. Beide kerken zijn onafhankelijk, maken deel uit van internationale netwerken, maken gebruik van eigentijdse vormen zoals blijkt uit hun muziekstijl en presentatie en zijn gericht op buitenkerkelijken. Uit de levensverhalen van nieuwkomers blijkt echter dat de meeste bezoekers afkomstig zijn uit traditionele protestantse kerken.

De aantrekkingskracht van deze kerken ligt niet in eerste instantie in de overtuigingskracht van een bepaalde geloofsleer maar in de aandacht voor de emoties, verlangens en passies van mensen. Klaver laat zien dat een cognitieve benadering van religie ontoereikend is: zintuiglijke ervaringen, emoties en verlangens spelen een centrale rol in de overtuigingskracht van religie. Dit resulteert in een analyse van evangelische gebouwen, muziek en taal in bekeringsprocessen in beide kerken.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam