Gemeente Delft

Gemeenteraad behandelt referendumverzoek

De gemeenteraad van Delft behandelt donderdag 30 juni 2011 tijdens de raadsvergadering in het stadhuis op de Markt het inleidend verzoek om een referendum te houden over het al dan niet bouwen van een nieuw stadskantoor. Bij de behandeling wordt het advies betrokken van de onafhankelijke referendumkamer.

Afgelopen donderdag ontving de raad het verzoek dat wordt ondersteund door 311 handtekeningen van kiesgerechtigde Delftenaren.

Het referendumverzoek heeft betrekking op het raadsvoorstel 'Geactualiseerde investerings- en exploitatiebegroting HNK, geactualiseerde strategienota en procedure van wensen en bedenkingen'. Aan de raad ligt het voorstel voor om te bezuinigingen op het Nieuwe Kantoor, door een verdieping minder te bouwen of meer kantoorruimte te verhuren. De indiener wil voorkomen dat een nieuw stadskantoor wordt gebouwd.

Advies referendumkamer

De referendumkamer hield dinsdag 28 juni een openbare hoorzitting om tot een advies aan de raad over het referendumverzoek te komen. Tijdens deze hoorzitting lichtte indiener J.C. Mastenbroek zijn verzoek toe. Wethouder Milène Junius legde uit waarom het college van b en w het verzoek niet toelaatbaar acht.

Het advies van de onafhankelijke referendumkamer is opgenomen in het raadsvoorstel, waarover de gemeenteraad donderdagavond beslist.

De referendumkamer oordeelt in haar advies dat het verzoek geen directe betrekking heeft op het voorstel dat in de raadsvergadering wordt besproken. De indiener wil de bouw van Het Nieuwe Kantoor voorkomen, terwijl de gemeenteraad daar nu geen besluit over neemt. Het verzoek is daarom volgens de referendumverordening niet toelaatbaar.

De referendumkamer is een onafhankelijk adviesorgaan van de gemeenteraad van Delft bestaande uit vijf externe leden, en brengt advies uit aan de gemeenteraad over de toelaatbaarheid van inleidende verzoeken.

Verdere procedure

De gemeenteraad besluit aanstaande donderdag op basis van het advies van de referendumkamer of het verzoek tot het houden van een referendum kan worden toegewezen. Als het verzoek wordt afgewezen, worden geen verdere voorbereidingen voor een referendum genomen. Als het verzoek wordt toegewezen, moet na de zomer nog een definitief verzoek worden ingediend. De raadsvergadering begint om 19.00 uur.


Noot voor redacties


(

Gemeente Delft