Ingezonden persbericht


Start Heiligdomsvaart Maastricht

Veel bisschoppen bij zevenjaarlijks cultureel-religieus evenement

Morgen (donderdag 30 juni) gaat in Maastricht de 54ste editie van de Heiligdomsvaart van start. Daarbij zijn ook veel bisschoppen uit binnen- en buitenland aanwezig. Het zevenjaarlijkse cultureel-religieuze evenement wordt van donderdag 30 juni t/m zondag 10 juli gehouden. Naast vanzelfsprekende religieuze hoogtepunten als de twee ommegangen door de straten van de stad op zondag 3 en zondag 10 juli en de vele vieringen en pelgrimages, kent het programma ook veel muzikale en culturele evenementen, waaronder de vertoning van twee openluchtfilms.

Met name op beide zondagen zijn er verschillende bisschoppen en andere hoogwaardigheids-bekleders in Maastricht. Zo viert een aantal leden van de Nederlandse bisschoppenconferentie op zondag 3 juli om 10.30 uur de eucharistie in de Sint-Servaasbasiliek. Ook de pauselijk nuntius in Nederland, mgr. Francois Bacqué, en de enige Nederlandse kardinaal, Adrianus Simonis, zijn hierbij aanwezig. Ook de stafleden van het bisdom Roermond zijn daarbij aanwezig. Zij allen wonen ook 's middags de ommegang bij, die vanaf 14 uur door de straten van de Maastrichtse binnenstad voert. Op zondag 10 juli vieren verschillende buítenlandse bisschoppen de eucharistie in de Sint Servaas en wonen aansluitend de ommegang bij. Beide eucharistievieringen worden muzikaal opgeluisterd door de Cappella Sancti Servatii.

Tijdens de Heiligdomsvaart leiden de Roermondse bisschoppen - Frans Wiertz en Everard de Jong - diverse liturgische vieringen, waaronder de openingsviering op donderdag 30 juni om 16.00 uur bij de Bron van Sint Servaas in de Maastrichtse wijk Biesland en om 19.00 uur in de Sint Servaasbasiliek. Daarnaast leidt bisschop Wiertz op zaterdag 2 juli en mgr. De Jong op zaterdag 9 juli de reliekentoning om 16.00 uur in de Servaasbasiliek. Bisschop en hulpbisschop zullen bovendien de zieken zegenen op woensdag 6 juli om 15.00 uur in de Sint Servaasbasiliek. Op vrijdag 8 juli om 10.30 uur is bisschop Wiertz in de Sint Servaas hoofdcelebrant tijdens een eucharistieviering speciaal voor de priesters uit het bisdom en om 14.30 uur bij een vesperviering. Bovendien viert hulpbisschop De Jong tijdens de Heiligdomsvaartweek de eucharistie in acht Maastrichtse verpleeg- en zorgcentra.

Kijk voor meer informatie op www.heiligdomsvaartmaastricht.nl ! Aanvullend: vanwege de ommegang op zondag 3 juli is de koopzondag in Maastricht verplaatst naar zondag 17 juli. Openluchtfilms

In het uitgebreide culturele programma is onder meer de vertoning van twee topfilms in de openlucht opmerkelijk. Daarvoor werden door de organisatie van de Heiligdomsvaart en Lumière Cinema Maastricht twee recente hoogtepunten uit de wereldcinema geselecteerd, die elk op hun eigen manier gestalte geven aan het centrale Heiligdomsvaartthema 'Het Licht tegemoet'. Het betreft de films 'Des Hommes et de dieux' en 'Slumdog millionaire'.

Het Franse 'Des hommes et de dieux' is een indrukwekkend en sereen noodlotsdrama over een groep Franse monniken in een Algerijns klooster. In tijden van terroristische dreiging worden ze geconfronteerd met vragen over geloof, broederschap en zelfopoffering. Winnaar van de Grote Prijs van de Jury op het filmfestival van Cannes. Deze film wordt op dinsdag 5 juli om 22.00 uur vertoond op het kerkplein aan de Maternusstraat in de Maastrichtse wijk Sint Pieter Beneden.

'Slumdog millionaire' vertelt het aangrijpende maar ook opbeurende levensverhaal van Jamal, een weesjongen uit de sloppenwijken van Mumbai die tegen alle verwachtingen in de hoofdprijs wint bij een tv-quiz en zo ontsnapt aan zijn lot. Deze wervelende film met een verrassende 'feel good' ontknoping won acht Oscars. Deze film wordt op donderdag 7 juli om 22.00 uur vertoond op Plein 1992 in Maastricht.

Beide voorstellingen zijn gratis toegankelijk maar het aantal voorziene zitplaatsen is beperkt. Bij regenweer worden de films binnen vertoond, vlakbij de buitenlocatie (op 5 juli in de Sint Petruskerk, op 7 juli in Centre Céramique). Heiligdomsvaart

Limburg kent twee Heiligdomsvaarten, die van Susteren en die van Maastricht. Beide worden eens in de zeven jaar gehouden. De Heiligdomsvaart van Maastricht is de bekendste van Nederland. De eerste editie vond plaats in 1391, de vorige in 2004. Bij een heiligdomsvaart worden relieken van heiligen aan het volk getoond om het geloof voor de gewone mens aanschouwelijk te maken. Het complete programma is na te lezen op www.heiligdomsvaartmaastricht.nl .