Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie

Leeftijd maakt verschil

29 juni 2011 - 20:51

Was u vaker tevreden over het advies van een oudere huisarts dan van een jongere? Of is het net andersom? En hoe zit dat met verkopers, politieagenten of een verzorgende? En als leeftijd verschil maakt, door welke kwaliteiten komt dat dan?

Zo werd de internetpeiling van het cliëntenonderzoek ingeleid. De bedoeling van deze peiling was om vanuit het perspectief van de kwaliteit van de dienstverlening naar de toegevoegde waarde van oudere beroepsbeoefenaren te kijken. 687 respondenten gaven hun mening, waardoor zich een helder beeld aftekende van de kwaliteiten, waarin oudere beroepsbeoefenaren zich onderscheiden ten opzichte van junioren. Seniore beroepsbeoefenaren onderscheiden zich positief in beoordelingsvermogen, inlevingsvermogen, overwicht, geduld, overdragen van kennis, beïnvloeden en communiceren.

Van kwalitatief naar kwantitatief
Ter voorbereiding op de internetpeiling zijn kwalitatieve interviews gehouden. In die interviews kwamen naast vakkennis en ervaring, 7 kwaliteiten naar voren die daarna breder getoetst zijn. Er werden door ons twee kwaliteiten toegevoegd ("snelheid" en "kennis van nieuwe technologie") waarin juist junioren zich onderscheiden. Onderstaand figuur maakt de opvattingen van respondenten verdeeld naar 3 leeftijdsgroepen zichtbaar.

Figuur 1: opvatting respondenten naar leeftijdsgroep (N=687) Figuur 1 Seniore kwaliteiten zijn in veel beroepen belangrijke functie-eisen De arbeidsmarktdrempels zijn hoog voor werkzoekende senioren. Toch zijn in heel veel beroepen de seniore competenties dé gevraagde competenties. Uit een matching van het "seniorenprofiel" met alle mogelijke beroepen blijkt dat er voldoende tot royale overeenkomst is met maar liefst een derde van alle beroepen en dat deze beroepen voorkomen in alle sectoren.
Met dit onderzoek willen het Expertisecentrum Leeftijd en het NCSI een bijdrage leveren aan het verlagen van arbeidsmarktdrempels voor senioren. In het najaar komt een handleiding met opbrengsten en tips beschikbaar voor HR functionarissen. De beroepen die extra geschikt zijn voor senioren zullen dan op werkgebied te vinden zijn. Is uw interesse gewekt? Lees dan het volledige rapport.

Dit cliëntenonderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.