Gemeente Purmerend

Versterking twee dijken Waterland

30 juni 2011

Resultaat van droogte-inspecties - Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier begint donderdag 30 juni met het versterken van twee dijken die op dit moment zwakke plekken vertonen. Het betreft een voorzorgsmaatregel wegens de aanhoudende droogte. Bij de Purmerdijk, ter hoogte van Ilpendam, en bij het Beetsdijkje in Zeevang wordt met een laag klei een dijkversterking aangebracht. Er is geen acuut gevaar, maar dat zou op termijn kunnen ontstaan als er niks aan de dijken wordt gedaan.

De Purmerdijk maakt deel uit van een omvangrijk programma om de boezemkades te verbeteren. De komende 5 jaar gaat circa 65 kilometer dijken op de schop om de stabiliteit te verbeteren en de kades op hoogte te brengen. De aanhoudende droogte maakt dat het al geplande werk aan de Purmerdijk nu al deels wordt uitgevoerd. De Purmerdijk is aan de binnenkant verzakt. Hierdoor zijn er ook over een lengte van circa 100 meter scheuren in het wegdek ontstaan. Met het aanbrengen van klei, waarbij de sloot verdwijnt aan de Purmer-zijde, is de dijk weer stabiel genoeg. Dit is een tijdelijke maatregel om de veiligheid te garanderen, totdat de definitieve verbetermaatregel worden uitgevoerd.

De dijk tussen de Monnickendammerweg en Herenweg is tijdelijk afgesloten voor alle verkeer. De woningen blijven bereikbaar.

De Beetsdijk laat over een lengte van circa 300 meter op verschillende plekken een toename van kwelwater zien. Dat water loopt van de Beemsterringvaart door de dijk in de dijksloot. De dijk wordt aan de boezemkant met klei versterkt.
De droogteperiode begon heel vroeg dit jaar. Veel eerder dan de draaiboeken aangeven is het hoogheemraadschap gestart met controles. De controles richten zich in eerste instantie op de droogtegevoelige dijken in veengebied Zaanstreek/Waterland, daarna volgen de regionale keringen in minder kwetsbare gebieden. Het beheergebied bevat 1400 kilometer regionale keringen.

De primaire keringen zijn minder droogtegevoelig, bij de dijken van IJsselmeer, Noordzee en Waddenzee worden hiervoor steekproeven gehouden.

Dijkgraaf Luc Kohsiek: `We zijn blij dat we eerder met inspecties zijn begonnen dan de draaiboeken aangeven. Ons land is gewend aan droge zomers, maar dan vallen de pieken in augustus. Het is nog nooit zo vroeg in het jaar zo droog geweest. We zijn voorbereid, blijven op onze hoede en gaan door met inspecties."

Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier