Ingezonden persbericht


----------
Persbericht

Zwolle, 30 juni 2011

Resultaten succesvolle regeling zichtbaar op www.overijsselrestaureert.nl Website over grote restauraties monumenten in Overijssel

De provincie Overijssel lanceert een nieuwe website die op een toegankelijke manier informatie geeft over alle rijksmonumenten die de afgelopen jaren zijn gerestaureerd. Via www.overijsselrestaureert.nl kunnen geĂŻnteresseerden bekijken welke monumenten zijn opgeknapt, en welke werkzaamheden precies zijn uitgevoerd. Op de website staan veel foto's, video's, een handige overzichtskaart en informatie over gebruikte technieken.

Gedeputeerde Hester Maij: "Monumenten vertellen ons van alles over ons verleden. Wie we zijn, hoe we vroeger woonden en werkten, hoe onze gebruiken tot stand zijn gekomen, enzovoort. De provincie wil dat verleden koesteren. Door deze oude gebouwen te restaureren en een nieuwe functie te geven, blijft dit belangrijke erfgoed bewaard en hoeven minder claims te worden gedaan op nieuwe grond. De provincie investeert juist nu in deze restauraties om bouwbedrijven die het door de economische crisis zwaar hebben, aan de slag te houden."

De provincie zet sinds 2009 extra geld uit de verkoop van de Essentaandelen in om achterstallig onderhoud bij rijksmonumenten weg te werken. Inmiddels zijn bijna veertig monumenten in oude luister hersteld. Het gaat bijvoorbeeld om de Van Heutzkazerne in Kampen, de oude Schaapskooi in Haaksbergen, de Gregoriusbasiliek in Almelo en het Gildehotel in Deventer. Met de oplevering van de Abdij Sion in Diepenveen werd de eerste serie restauraties afgerond. In maart is een nieuwe regeling opengesteld.