Gemeente Enkhuizen

Archeologische expositie in de Stadsgevangenis van Enkhuizen

Vanaf heden is er een bescheiden maar bijzondere expositie van archeologische vondsten te zien in Enkhuizen. Deze staan opgesteld in het prachtige en scheve pand De Stadsgevangenis aan de Zwaanstraat, achter het stadhuis aan de Breedstraat. De expositie is tot stand gekomen met behulp van de gemeente Enkhuizen en Vereniging Oud Enkhuizen en gemaakt door Dieuwertje Duijn (Archeologie West-Friesland)

In de vitrines zijn vondsten van de opgravingen in Enkhuizen uit 2010 te bewonderen. De vondsten zijn afkomstig van de onderzoeken van Archeologie West-Friesland aan de Vijzelstraat, het binnenterrein van het Snouck van Loosenziekenhuis, de Vijzelstraat, de Kaasmarkt, Noorderhavendijk en de Molenweg (lokatie vm Postkantoor). Te zien zijn bijzondere middeleeuwse insignes, gerestaureerde 15de eeuwse kinderschoenen, zilveren munten, Italiaans en Portugees aardewerk uit de 16de en 17de eeuw, een zakzonnewijzer, een prachtige sgraffito-wapenschotel van Enkhuizer rood aardewerk. De rijkdom van de vondsten van het afgelopen jaar laten de welstand in Enkhuizen van de 15de-17de eeuw duidelijk zien.

U komt toch ook?

Tot de tweede zaterdag van september (Open Monumentendag) is de Stadsgevangenis iedere dag open van 1 tot 5 uur. Entree is 1 euro voor volwassenen en 50 cent voor kinderen. Gevangenisbewaarder Jan weet veel te vertellen over het gebouw en haar geschiedenis, dus schroom niet om hem vragen te stellen! Stadsgevangenis