Gemeente Breda

Breda trekker internationaal netwerk beeldcultuur
De Gemeente Breda heeft samen met Avans Hogeschool, Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer (NHTV) en het Centrum voor Beeldcultuur een internationaal project opgezet rond het thema beeldcultuur. Hierbij is samenwerking gezocht met partijen in Frankrijk, België en Groot-Brittannië. Voor dit project heeft het college deze week ingestemd met het indienen van een subsidieaanvraag bij de Europese Unie. In november zal duidelijk worden of de subsidie wordt toegekend.

Cees Meeuwis, wethouder Economische zaken: "Voor ons is beeldcultuur een belangrijk speerpunt van economisch en cultureel beleid. Een logische keuze aangezien de branche in de stad sterk is vertegenwoordigd en ook duidelijke groeimogelijkheden heeft."

Cultuurwethouder Wilbert Willems: "Bovendien hebben we met Avans en de NHTV enkele van de meest gerenommeerde opleidingen in huis op het gebied van gaming, animatie, audiovisuele kunst, film, fotografie en multimedia. Ook hebben we in Breda instellingen als het Centrum voor Beeldcultuur en het Graphic Design Museum en zijn we bezig met een groot beeldcultuurfestival."

Sinds mei 2010 werkt de Gemeente Breda samen met het Centrum voor Beeldcultuur en de Bredase onderwijsinstellingen NHTV (Game Academy) en Avans (Master Animatie Sint Joost en CMD/Communication en Multimedia Design) aan de Bredase inbreng voor een Europees `Interreg 2 Zeeën-project'. Door het ontwikkelen van een stevig internationaal netwerk rond het thema beeldcultuur kan Breda nationaal en internationaal een sterkere, zelfs leidende positie op dit gebied verwerven.

Het project VIVID (Value Increase Visual Design) wordt ingediend in het `Interreg 2 Zeeën programma', een grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma van de Europese Unie. Het doel van dit programma is ontwikkeling van economische groei door het opbouwen en bevorderen van partnerschappen. Het programma loopt tot 30 september 2014. De kracht van het project is dat het thema beeldcultuur integraal wordt opgepakt door voor de deelprojecten drie pijlers te benoemen, namelijk kennis, ondernemerschap en profilering.
Dit houdt in dat niet alleen internationaal wordt samengewerkt, maar ook dat een alliantie tot stand komt tussen onderwijsinstellingen, bedrijven en (culturele) organisaties.
Het Ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie en de provincie Noord-Brabantondersteunen het project. De Kamer van Koophandel West-Brabant heeft zich aan het Interreg-project verbonden door gedurende de looptijd van het project personele ondersteuning toe te zeggen.

Naast Gemeente Breda, Centrum voor Beeldcultuur, Avans Hogeschool en NHTV zijn de deelnemende partners: Strategische Projectenorganisatie Kempen (België), Festivalorganisatie Rencontres Audiovisuelles in Lille (F), Ontwikkelingsmaatschappij Pôle Images in Lille (Frankrijk), Anglia Ruskin University in Cambridge (Groot-Brittannië) en Solent University in Southampton (Groot-Brittannië).
Voor de uitvoering van het totale project hopen de partners gezamenlijk zo'n EUR 3 miljoen te ontvangen van de Europese Unie.

Breda, 30 juni 2011