Nederlandse Vereniging van Banken

Geld op slapende rekeningen altijd uitbetaald aan rechthebbende(n)!

De algemene verjaringstermijn is 20 jaar (artikel 3:324 BW). Als een rekening meer dan 20 jaar inactief is, en de rekeninghouder is onvindbaar, dan zou het saldo dus in principe door verjaring aan de bank vervallen. Maar banken keren tegoeden altijd uit aan de rechthebbende(n), ook na 20 jaar. Zij doen dus geen beroep op deze verjaringstermijn.

De meeste banken hanteren een kortere termijn waarop gelden op niet-actieve rekeningen (ofwel: slapende rekeningen) geblokkeerd en overgemaakt worden op een centrale rekening. Op die centrale rekening kunnen dus zowel verjaarde als niet-verjaarde tegoeden staan.

Volgens de wet kunnen rekeninghouders (of hun erfgenamen) na 20 jaar formeel dus geen aanspraak meer maken op die gelden. Desondanks keren banken (leden van de Nederlandse Vereniging van Banken) te allen tijde toch het geld uit aan de rechthebbende(n), mits de claim kan worden aangetoond.

Dit heeft in 2006 de toenmalige minister van Financiën, Zalm, ook geantwoord op vragen van Tweede Kamerlid Myra Koomen (CDA). Nader onderzoek dat nadien door de Nederlandse Vereniging van Banken werd gedaan, en waarbij ook de Consumentenbond en Stichting de Ombudsman werden geconsulteerd, wees uit dat er in de praktijk vrijwel geen problemen waren. Van de circa 40 gevallen die werden onderzocht betrof het merendeel overigens 'ouderwetse' spaarbankboekjes.