Rosalind Copisarow treedt aan als managing director van Oikocredit

Persbericht van PR Newswire

AMERSFOORT, Nederland, June 30, 2011 /PRNewswire/ --

Rosalind Copisarow is aangesteld als nieuwe managing director van Oikocredit en neemt morgen officieel de taken over van Tor G. Gull.

Mevrouw Copisarow brengt een unieke mix aan ervaringen mee naar Oikocredit. Ze is eerst 15 jaar bankier geweest bij gerenommeerde investeringsbanken, waarna ze zich 13 jaar heeft beziggehouden met de opbouw van nieuwe microfinancieringsinstellingen. Ten slotte heeft ze 3 jaar maatschappelijke ondernemingen geleid.

(Photo: http://www.newscom.com/cgi-bin/prnh/20110630/465200 )

Mevrouw Copisarow heeft in 1994 Fundusz Mikro opgericht, de eerste microfinancieringsinstelling in Polen. De organisatie, waarvan de waarde werd geschat op 35 miljoen euro, bereikt inmiddels meer dan 35.000 klanten en is sinds 1999 financieel duurzaam. In het jaar 2000 was het tijd voor een nieuwe uitdaging en Copisarow vond deze bij Street UK, een programma voor microkrediet in het Verenigd Koninkrijk dat inmiddels nationaal opereert en financieel zelfstandig is.

Later bekleedde mevrouw Copisarow achtereenvolgens de functie van senior vice-president van de internationale
microfinancieringsorganisatie ACCION en CEO van International Development Enterprises UK (IDE), een ontwikkelingsorganisatie die ernaar streeft om boeren zelfstandig in hun levensonderhoud te laten voorzien.

Mevrouw Copisarow heeft de Britse nationaliteit en is maatschappelijk verantwoord ondernemer. Haar meest recente project, Constellation Communities, heeft tot doel om bewoners van krottenwijken in staat te stellen hun eigen huis te verkrijgen via ondersteunende diensten, waaronder microfinanciering.

"Voor een geslaagde maatschappelijke ontwikkeling zijn meerdere invalshoeken nodig," aldus mevrouw Copisarow. "Een combinatie van ondersteuning voor microfinanciering, coöperaties en kleine en middelgrote bedrijven bevordert een gezonde, duurzame ontwikkelingssector."

"Ik denk dat de verwachtingen van microfinanciering te hoog waren. Het is geen wondermiddel waarmee armoede kan worden opgelost, maar wel een uiterst belangrijk, effectief hulpmiddel om mensen uit de armoede te helpen. We moeten inzicht krijgen in wat microfinanciering wel en niet kan doen, zodat we de gaten kunnen dichten," zegt ze. "Een belangrijk agendapunt is het gebrek aan toegang tot de markt. Klanten die geld lenen om meer manden te maken, zijn niet geholpen als er niemand is om die extra manden te kopen. Ondersteuning van een verscheidenheid aan sectoren is van essentieel belang."

Op dit moment bestaat de portefeuille van Oikocredit uit microfinancieringsinstellingen, coöperaties en kleine tot middelgrote bedrijven. "Ik geloof niet dat ik ooit een organisatie heb meegemaakt die zich met zoveel toewijding inzet voor haar missie als Oikocredit. Waar het om draait is dat we weten wat we willen bereiken en het uiteindelijke doel met ons hele hart proberen te realiseren. Dat doel is een rechtvaardige wereld met gelijke kansen en menselijke waardigheid voor iedereen."

De capaciteiten en inzet van mevrouw Copisarow staan garant voor de continuïteit van de sociale missie van Oikocredit en de unieke wijze waarop in mensen wordt geïnvesteerd.

Oikocredit

Oikocreditis een financiële instelling op coöperatieve grondslag die leningen verstrekt aan of kapitaal investeert in microfinancieringsinstellingen, coöperaties, fairtrade organisaties en kleine en middelgrote ondernemingen in ontwikkelingslanden. Momenteel heeft Oikocredit 863 projectpartners in ruim 70 landen.

Oikocredit

CONTACT: Meer informatie: Perscontact Oikocredit International: KawienZiedses des Plantes, kziedsesdesplantes@oikocredit.org, +31(0)6-272-549-04.