Slechtvalk broedt in oud kraaiennest in de Biesbosch

Persbericht van Staatsbosbeheer

Voor het eerst in ons land heeft een slechtvalkenpaar in een oud kraaiennest gebroed. En met succes, want de jonge slechtvalken zijn inmiddels uitgevlogen. Het gebeurde dit voorjaar in de Biesbosch. De slechtvalken hebben geprofiteerd van een oud nest van zwarte kraaien. Slechtvalken bouwen amper zelf nesten.

Natuurlijk nest
Gewoonlijk broeden slechtvalken in nestkasten die zijn aangebracht op zendmasten, woontorens en hoogspanningsmasten. Een stel broedde dit voorjaar echter in een oud kraaiennest in het Nationaal Park De Biesbosch. Boswachter van Staatsbosbeheer Jacques van der Neut: "Voor de eerste keer broeden slechtvalken in een natuurlijk nest. Zoiets gebeurde in ons land nog niet eerder. In het buitenland is het broeden van slechtvalken in boomnesten eveneens een zeldzaam fenomeen. We zijn heel blij en trots dat dit in de Biesbosch is gebeurd".

Furieus
Dit voorjaar, tijdens maaiwerkzaamheden in de Biesbosch, hoorden boswachters van Staatsbosbeheer een koppel slechtvalken furieus reageren. Ruim een week later vonden de boswachters een nestelend paartje in een doorgeschoten wilgenbos. Het nest bevatte twee jongen en bevond zich op een hoogte van bijna twintig meter. Op de grond lagen prooiresten van spreeuw, tureluur, houtduif en enkele postduiven.

Extra aandacht
Bij een nestcontrole werd een donsjong op de grond aangetroffen. Door een windvlaag was het onfortuinlijke beest (een mannetje) uit het gammele nest gekukeld en door beide ouders aan zijn lot overgelaten. De jonge slechtvalk lag tussen de reuzenbalsemien, grote brandnetel en kleefkruid. In zo'n weelderige vegetatie strijken volwassen slechtvalken niet neer om (dons)jongen van voedsel te voorzien. Door een zwelling, ongetwijfeld veroorzaakt door de valpartij, liet de jonge vogel een vleugel 'hangen'. In een asiel kwam het jong op krachten. Het andere jong (een vrouwtje) werd recent sterk vermagerd onder de nestboom gevonden en is na een 'oplapbeurt' kort daarop met succes vrijgelaten.

De slechtvalk
Slechtvalken zijn krachtige roofvogels met lange, spitse vleugels en een relatief korte staart. De koptekening is zeer contrastrijk met een duidelijke, afgeronde baardstreep. Bij volwassen vogels is de rug blauwgrijs en bij jonge vogels bruin. De vrouwtjes zijn duidelijk groter dan de mannetjes. Bij andere soorten roofvogels zoals havik, buizerd en sperwer komt dit ook voor. Slechtvalken broeden sinds 1990 in ons land. De Nederlandse broedpopulatie schommelt momenteel rond de honderd paar.

*

Links:
http://www.staatsbosbeheer.nl



Razende Robot Reporter