CDA


Pensioenakkoord belangrijke stap, maar nog veel losse eindjes donderdag 30 juni 2011
De sociale partners en het kabinet hebben onlangs na lang onderhandelen een pensioenakkoord gesloten. Deze week is daarover gedebatteerd in de Tweede Kamer. Het CDA is op zich blij dat er eindelijk een akkoord ligt, ook al is het nu nog slechts een akkoord op hoofdlijnen. Er zijn afspraken gemaakt die van groot belang zijn voor de toekomstige inrichting van Nederland. Het feit dat we steeds ouder worden is in het akkoord meegenomen, net als de gevolgen van de kredietcrisis voor de pensioenfondsen. Ook op het gebied van de participatie van oudere werknemers op de arbeidsmarkt worden maatregelen genomen. Â
CDA woordvoerder Pieter Omtzigt benadrukte in zijn inbreng het belang van een nieuw pensioenakkoord. Het zorgt ervoor dat de AOW, het kroonjuweel van onze sociale zekerheid, ook de komende dertig jaar houdbaar blijft. Het koppelen van de levensverwachting aan de pensioenleeftijd is daarbij een goede stap. Het is wel van belang om nog eens goed op een rij te zetten in welke opzichten dit pensioenakkoord nu een verbetering is ten opzichte van de huidige situatie.
Â
Omdat er nog heel veel niet is ingevuld, had Omtzigt verder vooral veel vragen aan de minister. Over het Witteveenkader, over de koopkrachteffecten, over de verdeling van de pensioenlasten over de generaties. En hoe gaat het verder met de oude opgebouwde rechten? De kernvraag blijft hierbij in hoeverre je een contract van 800 miljard euro halverwege mag wijzigen.
Â
Verder zit er in het nieuwe stelsel een prikkel ingebouwd voor pensioenfondsen om meer risicoâs te nemen bij hun beleggingen. Ook worden de jongere generaties benadeeld ten opzichte van de oudere generaties. Beide effecten beschouwt Omtzigt als zeer ongewenst.