Gerhard Smid benoemd tot bijzonder hoogleraar Professionalisering

Persbericht van Open Universiteit

Het College van bestuur van de Open Universiteit heeft dr. Gerhard Smid benoemd tot bijzonder hoogleraar Management, in het bijzonder professionalisering. Deze bijzondere leerstoel bij de faculteit Managementwetenschappen van de OU wordt mogelijk gemaakt door de stichting Sioo, het Interuniversitair Centrum voor Organisatie- en Veranderkunde. Sioo is gericht op professionalisering van adviseurs, managers en bestuurders. Binnen de leerstoel kunnen Sioo en de OU het onderzoek van (buiten)promovendi op het gebied van professionalisering stimuleren en vormgeven.

Professionalisme
Professionalisme neemt als organiseerprincipe in belang toe. Het komt te staan naast de industriële en bureaucratische organiseerprincipes die routinematige arbeid en standaardoplossingen mogelijk maken. De laatsten voldoen echter zelden om unieke vraagstukken op gebieden zoals opvoeding, organiseren, complexe juridische of personeelsvraagstukken adequaat te hanteren. Het inschakelen van professionals of professionele organisaties biedt dan meer mogelijkheden en kans op succes. Daarbij zijn niet alleen de kennis en kundigheid van de professional van belang, maar juist ook aspecten als oordeelsvermogen, vertrouwen, ethiek, onbaatzuchtigheid en zelfsturing.

Bijzondere leerstoel
De ontwikkeling van organisaties, werkverbanden en individuen naar professionalisme wordt professionalisering genoemd. De bijzondere leerstoel Management, in het bijzonder professionalisering, zal een aantal thema's behandelen: analyse en diagnostiek van professionalisering, het inrichten van
professionaliseringsactiviteiten, het bewerkstelligen van professionalisering van deelorganisaties en de transformatie van organisaties naar professionele organisaties en het geven van leiding aan die verandering. Bovendien wordt bestudeerd welke werkmethoden kunnen leiden tot individuele professionele ontwikkeling en hoe samenwerking tussen professionals bevorderd kan worden via personeelsontwikkeling, verandering in leiding geven en/of in het organisatieontwerp.

Over Gerhard Smid
Dr. Gerhard Smid CMC (Den Haag, 1950) studeerde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 1988 op het ontwerpen van lerende organisaties in de non-profit sector. Hij was van 1977 tot 1988 universitair docent leren van volwassenen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en vervolgens tot 1991 directeur van de faculteit Bewegingswetenschappen. Sinds 1990 werkt hij als organisatieadviseur en is hij verbonden aan Sioo, Interuniversitair Centrum voor Organisatie- en Veranderkunde. Smid doceert in programma's van Sioo en coördineert het ontwerpen van leer-/werktrajecten in diverse sectoren. Hij begeleidt buitenpromovendi op thema's als: samenwerken van professionals, leidinggeven aan professionals en vernieuwen van (professionele) organisaties. Hij publiceert over deze thema's en is redactievoorzitter van het Tijdschrift voor Management en Organisatie.

Links:
http://www.ou.nl



Razende Robot Reporter