D66

donderdag 30 juni 2011

Bleker, geen onomkeerbare stappen Hedwigepolder

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven wil dat staatssecretaris Bleker (Landbouw, CDA) geen onomkeerbare besluiten neemt over de Hedwigepolder voordat alle financiële en juridische gevolgen in kaart zijn gebracht. Dat staat vandaag in de Telegraaf.

Duur prijskaartje

Het prijskaartje dat aan Blekers alternatief voor ontpoldering van de Hedwigepolder hangt is alles behalve helder. De meerkosten zijn in ieder geval 75 miljoen euro. Maar dit bedrag kan oplopen, nu Nederland het verdrag met Vlaanderen niet nakomt en zodoende de Belgische bijdrage van 70 miljoen euro op de tocht staat. Daarbovenop komen de onbekende kosten voor natuurcompensatie van de Westerschelde Container Terminal (WCT). Van Veldhoven: "Het is bizar dat het kabinet kort op sociale werkplaatsen en het persoonsgebonden budget, maar wel miljoenen over heeft voor drie vierkante kilometer aardappelpolder. En er wordt nog steeds ontpolderd, alleen een ander stukje. Dat is met het oog op de huidige overheidsfinanciën niet te verkopen aan Nederland."

Munitie

Ook de juridische gevolgen moeten helder zijn. Met het alternatief schendt Nederland afspraken in het Scheldeverdrag met België. Minister Verhagen (ELI, CDA) gaf in zijn persconferentie van vorige week vrijdag toe dat de internationale positie van Bleker broos is. De positie van Bleker verzwakt nog verder, doordat hij zijn plan al samen met de provincie presenteerde vóór er met de Vlamingen over te hebben gesproken. Ook is zeer te betwijfelen of Europa akkoord gaat met het plan. "Bleker geeft zelf aan dat zijn voorstel onvoldoende is om de natuur te compenseren. Dat betekent munitie voor Brussel om met boetes of claims in te grijpen, " aldus de sociaal-liberaal.