Waterschap Aa en Maas

droogte

Waterschap zet bergingsgebied in tegen droogte

Waterschap Aa en Maas zet vanaf woensdag 29 juni zandwinplas Hoogdonk in als buffer om tijdelijk water op te slaan. Het waterpeil op de plas wordt tijdelijk met 20 cm verhoogd, waardoor er 80.000 m3 water (80.000.000 liter) opgespaard wordt. Daarmee kan het waterschap in het geval van een extreem droge zomer het waterpeil op de Oude Aa langer op peil houden. Met deze proefmaatregel hoopt Aa en Maas de negatieve gevolgen van droogte voor de waterkwaliteit, natuur en landbouw in de regio zoveel mogelijk te beperken.

Ondanks de soms hevige buien, is er nog steeds sprake van aan neerslagtekort. De toplaag van de bodem is vochtig, maar grondwaterstanden zijn extreem laag terwijl de zomer nog moet beginnen. Waterschap Aa en Maas bereidt zich voor op een scenario van een droge zomer.

Waterberging

Zandwinplas Hoogdonk is in eigendom van Xella Kalkzandsteenfabriek en ligt ten noordoosten van Liessel in de gemeente Deurne. Waterschap Aa en Maas en de eigenaar zijn eerder overeengekomen dat de plas in tijd van hoog water ingezet kan worden als tijdelijke waterberging om wateroverlast stroomafwaarts te voorkomen. Uniek is dat de waterberging nu gebruikt gaat worden als buffer in tijd van aanhoudende droogte. Water vanuit het Kanaal van Deurne wordt via de Oude Aa naar de zandwinplas geleid en kan op een later tijdstip gecontroleerd terugvloeien en zorgen voor een hogere grond- en oppervlaktewaterstand. Het betreft een proefmaatregel om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om te handelen wanneer de droogte aanhoudt of verergert.

dijkgraaf opent sluis

Droogste regio

Dijkgraaf Lambert Verheijen: "Deze tijd van extreme droogte vraagt om bijzondere maatregelen en oplossingen. De regio Gemert-Bakel-Deurne behoort tot één van de droogste regio's van Nederland. Met deze proefmaatregel bereiden we ons voor op een mogelijke extreem droge zomer. Hiermee geven we aan hoe ernstig de situatie nu al is. Ondanks de soms hevige buien moet het nog dagen regenen om het opgelopen tekort aan grondwater en oppervlaktewater weer op peil te krijgen. Water is van levensbelang voor landbouw en natuur".

Maatregelen

Voor boeren en de tuinen van de inwoners van het land van Aa en Maas is de regenval van afgelopen dagen een welkome aanvulling. Echter de regenval is zo beperkt dat de grondwaterstand er nauwelijks door verbetert. Veel sloten en riviertjes zijn uitzonderlijk vroeg drooggevallen dit jaar of staan beneden het normale waterpeil. Normaal gesproken zien we dat beeld pas in de zomer.

Waterschap Aa en Maas neemt zoveel mogelijk maatregelen om het water in het gebied te houden en daarmee te voorkomen dat er teveel droogval ontstaat. In het hele beheersgebied staan de circa 1700 stuwen nu op zomerpeil of hoger om zoveel mogelijk water vast te houden. Ook wordt er gezorgd dat al het water wat er in de waterlopen past, ook het gebied in komt via de inlaatpunten. De waterkwaliteit lijdt nog niet noemenswaardig onder de droogte. Er is nog maar een beperkt aantal gevallen van blauwalg.