Gemeente Medemblik


-

-

Gedeputeerde Post heropende dorpswegen Abbekerk

30-06-2011 |

Gedeputeerde Verkeer en Vervoer mevrouw E. Post van de provincie Noord-Holland heropende samen met wethouder Kasper Gutter het dorpslint Abbekerk-Lambertschaag.

Gedeputeerde Post reed zelf in een open sportwagen Morgan (21 jaar oude oldtimer) van het dorpshuis in Abbekerk naar het kruispunt Dorpsstraat-Vekenweg-Zuideinde. Hier vond de opening plaats. Ze vertelde dat het altijd haar wens was geweest een stukje in een Morgan sportwagen te mogen rijden.

Na de opening stapte de gedeputeerde, nu maar weer op de passagiersstoel, in de Morgan sportwagen gevolgd door een oldtimer Bedfordbus met de overige genodigden voor een rondgang over de Duurzaam Veilig ingerichte dorpswegen in Abbekerk en Lambertschaag.

Met de opening werd het project:Duurzaam Veilig en Groot Onderhoud dorplinten Abbekerk en Lambertschaag afgerond. Na een uitvoerige inspraakperiode in
2008 / 2009 met onder andere klankbordgroepen per straat, zijn de plannen voor dit project verder uitgewerkt. De werken zijn in 2010 en 2011 in fasen uitgevoerd door aannemer Ooms Construction B.V. uit Avenhorn.

De engineering van het project is uitgevoerd door HB Adviesbureau uit Alkmaar. Het project om de verkeersmaatregelen aan te leggen en direct Groot Onderhoud te plegen heeft ruim 1,1 miljoen euro gekost. De verkeersmaatregelen zijn mede gefinancierd door de provincie. Het hoogheemraadschap heeft het achterstallig onderhoud van het Zuideinde betaald. Het Groot Onderhoud van de andere wegvakken is betaald door de gemeente.

Wethouder Gutter was blij dat de Gedeputeerde tijd had om de opening te verrichten.

Dit project was het laatste grote werk uit de reeks van het uitvoeringsprogramma GVVP Noorder-Koggenland 2000. Alle Duurzaam Veilige projecten uit dit Gemeentelijk Verkeer en Vervoersplan 2000 zijn nu de afgelopen tien jaar gerealiseerd.
De wethouder bedankte met nadruk de klankbordgroepen voor hun inzet bij de uitwerking van de plannen, maar ook de aanwonenden voor hun begrip en geduld tijdens de wegwerkzaamheden.

Gedeputeerde Post hoopt met de subsidiebijdrage mee te hebben geholpen aan het bevorderen van de verkeersveiligheid. Ondanks de grote bezuinigingsoperaties door het Rijk, spreekt de Gedeputeerde toch de hoop uit om verkeersveiligheidprojecten te kunnen blijven subsidiëren.

Wel moet rekening gehouden worden dat verkeersprojecten wat langer in de tijd pas gerealiseerd kunnen worden of niet door kunnen gaan. Ook vind ze het een belangrijke zaak dat er goede verstandhouding is in de overleggen tussen provincie, gemeente en het hoogheemraadschap. Dat is bij dit project op een uitstekende manier gebeurd.

In dit project is samen met het Hoogheemraadschap geregeld dat het beheer en onderhoud van het Zuideinde en Vekenweg naar de gemeente komt tegen uitruiling van de Reigerweg. Het Noordeinde en de Dorpsstraat zijn reeds van de gemeente.