Rijksoverheid

Opstelten geeft startsein harde aanpak koperdieven

Nieuwsbericht | 30-06-2011

Vandaag heeft minister Opstelten op het politiebureau van de spoorwegpolitie op station Holland Spoor het startsein gegeven voor de Actie Koperslag. Samen met de politie, het OM, ProRail en de metaalverwerkingsbranche zijn afspraken gemaakt om op korte termijn koperdiefstal harder aan te pakken. Het convenant bevat afspraken op het gebied van de preventie, opsporing en vervolging van koperdieven. Met de maatregelen willen Justitie, politie, ProRail en de metaalbranche het stelen van koper metaal onaantrekkelijker maken.

Door de sterke stijging van de koperprijs, is ook de diefstal van koper sterk gestegen. Koperdiefstal zorgt voor veel directe en indirecte schade op het spoor en in de kunstsector en elektriciteitssector.

ProRail gaat langs het spoor op veel locaties hekken plaatseb, koperkabels worden met diefstalbeperkende klemmen beveiligd en er komt camerabewaking op. Ook worden extra beveiligers ingezet voor het houden van toezicht.

Om zo veel mogelijk koperdieven op heterdaad te betrappen zal het KLPD gericht flexibele teams inzetten en zal de unit Luchtvaartpolitie met helikopters informatiegestuurd ondersteuning bieden. Een pilot met synthetisch DNA maakt het mogelijk om de herkomst van de koper -ook na het omsmelten ervan- te achterhalen. In de andere sectoren dan het spoor zal met behulp van GPS apparatuur gebruik gemaakt worden van "tracking & tracing".

Bij de vervolging van koperdieven wordt niet langer alleen de diefstal te laste gelegd, maar zullen ook strafverzwarende factoren meegenomen worden wanneer de diefstal van koper tot veel indirecte schade of gevaar heeft gezorgd.

Om de verkoop van gestolen koper te ontmoedigen komt er een registratie- en identificatieplicht bij contante inkoop van koper op alle locaties waar koper wordt ingekocht en deze plicht zal consequent gehandhaafd worden. Aankopers van koper kunnen al verplicht worden om een inkoopregister bij te houden.