Verzekeraars luisteren naar jongeren in debat over verzekeren

Persbericht van Verbond Van Verzekeraars

"Verzekeraars hebben een taak verzekeringen beter uit te leggen." "Pensioen is een collec-tieve aangelegenheid en onmogelijk om dat individueel te regelen: fatsoenlijk oud worden doe je samen." En: "Bij verzekeringen gaat het juist om solidariteit en niet om individuele pakketten en premies. Veel risicofactoren heb je niet in de hand zoals waar je woont, hoe gezond je bent, hoe slim je bent. Het is nu maar net hoe je uit de geboorteloterij rolt." Het waren enkele van de vele scherpe uitspraken die ruim dertig jongeren in de leeftijd tussen 17 en 25 jaar gistermiddag in debat bij het Verbond van Verzekeraars deden. Stellingen, zoals 'Je kunt veel verzekeringen net zo goed vervangen door goed te sparen bij een bank' en 'Iedere Nederlander moet alleen voor zijn eigen pensioen betalen' kwamen daarin uitgebreid aan bod.

Het Verbond van Verzekeraars organiseerde het Jongerendebat om te achterhalen welke waarde jongeren hechten aan verzekeringsbegrippen als solidariteit en risicobewustzijn. Ook wilde het Ver-bond met het debat achterhalen hoe verzekeringsproducten aan blijven sluiten bij de wensen van de klanten van de toekomst. Het Jongerendebat stond onder leiding van Roderik van Grieken van het Nederlands Debat Instituut. Voorafgaand aan het debat liet het Verbond 500 jongeren in dezelfde leeftijdscategorie via internet reageren op tien stellingen verbonden aan de begrippen risicobewust-zijn en solidariteit. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat 57 procent van de jongeren vindt dat iedere Nederlander alleen zou moeten sparen voor zijn eigen pensioen. 16 procent was het daarmee niet eens en 27 procent was neutraal. Een andere stelling luidde 'Je kunt veel verzekeringen net zo goed vervangen door goed te sparen bij een bank'. Daarmee was 50 procent van het internetpanel het oneens. Tijdens het debat in de zaal lag dit percentage aanzienlijk hoger, namelijk op 83 procent.

Een jury bestaande uit Annemarie van Gaal (zakenvrouw), Richard Weurding (Verbond van Verze-keraars) en Martijn Jonk (JOVD) beoordeelde de verbale prestaties van de debaters. Uiteindelijk werd VWO-scholier Maarten Koreman uit Breda verkozen tot beste debater. Hij had niet alleen de sterkste argumenten, maar droeg ook kant-en-klare oplossingen aan voor de problemen die ter sprake kwamen. Volgens Koreman zijn financiële instellingen zelf verantwoordelijk voor financiële educatie. Ook suggereerde hij voor het pensioenvraagstuk een collectieve oplossing met voldoende keuzevrijheid. Daarmee kunnen de circa vijftig aanwezige verzekeraars, waaronder Verbondsvoorzitter Ronald Latenstein, aan de slag.




Razende Robot Reporter