Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


bellenbeluchting

Waterschap bespaart energie door bellenbeluchting

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat het afvalwater van Leidsche Rijn zuiveren met behulp van bellenbeluchting. Deze methode scheelt ruim 25 % op het totale energieverbruik van de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Een besparing van 647.000 kWh per jaar, wat overeen komt met het energieverbruik van 185 huishoudens.

Bellen in plaats van kloppers

Rioolwater wordt schoongemaakt met behulp van bacteriën. De bacteriën leven van de viezigheid in het rioolwater, maar hebben daar wel heel veel lucht bij nodig. Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie staan daarom beluchtingstanks, waar -zoals de naam al zegt- voortdurend extra lucht in gebracht wordt. In traditionele installaties gebeurt dat met grote "kloppers", die met een ronddraaiende beweging lucht in het water brengen. Die kloppers verbruiken veel energie. Met bellenbeluchting wordt de lucht via een bodembedekking met kleine gaatjes vanaf de bodem de tank in geblazen. Deze methode scheelt veel energie. Het waterschap kiest daarom voortaan voor deze aanpak. Zes van de 17 rioolwaterzuiveringsinstallaties van De Stichtse Rijnlanden beschikken over bellenbeluchting.

De aanleg van de bellenbeluchting op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Leidsche Rijn start augustus 2011 en is naar verwachting mei 2012 gereed.