Rijksoverheid

Eerste diploma's voor vm2-leerlingen Rotterdamse horecavakschool

Nieuwsbericht | 30-06-2011

Op woensdagavond 29 juni reikte minister Van Bijsterveldt diploma's uit van de eerste lichting vm2-kandidaten van de Horeca Vakschool Rotterdam. Vm2 (vmbo-mbo2) is een experiment met een geïntegreerde beroepsopleiding van vmbo en mbo2. Leerlingen hoeven niet over te stappen naar een andere school na het doorlopen van het vmbo. De minister feliciteerde in totaal 9 geslaagde kandidaten. Zij hebben hun mbo-2 diploma weten te bemachtigen met één jaar tijdwinst.

De kandidaten van het vm2 krijgen op één locatie les, met één pedagogisch-didactische aanpak, met een zelfde team vmbo- en mbo-docenten. Het vm2 traject is er op gericht dat leerlingen in een veilige omgeving een startkwalificatie halen (minimaal mbo-niveau 2). Bovendien wordt de kans op voortijdig schooluitval verkleind.

Voor veel vmbo-leerlingen en met name de leerlingen in de basisberoepsgerichte leerweg is de overstap naar het mbo lastig. Een deel schrijft zich niet in voor een vervolgopleiding in het mbo. En van de leerlingen die wel overstappen, vallen er in de eerste paar maanden van het mbo veel uit. De omschakeling naar een andere school blijkt een groot struikelblok. Doel van dit experiment is dat meer leerlingen hun startkwalificatie halen op mbo-niveau 2. Hiermee vergroten ze hun kansen op een goede loopbaan.

Op 1 augustus 2008 startten in totaal 39 experimenten de leergang vmbo-mbo 2. Schooljaar 2010-2011 namen circa 3.750 leerlingen deel aan de leergang. Schooljaar 2011-2012 start een nieuw leerjaar vm2 op de scholen die al deelnemen. In 2013 wordt het experiment geëvalueerd.