Gemeente Dantumadeel


2011

Regio en onderwijs werken samen aan `kennisagenda voor Noordoost Fryslân'

Op woensdag 29 juni spraken de regio Noordoost Fryslân en vertegenwoordigers van de NHL, het AOC, het ROC Fryslân, Van Hall Larenstein onder leiding van Cees Kwakernaak (Alterra) met elkaar.

Doel van het gesprek was om de kennisvragen van de regio en het kennisaanbod van het onderwijs om gezamenlijk te komen tot de kennisagenda van de regio. De kenniswerkplaats NO Friesland in Feanwâlden is hierbij de centrale ontmoetingsplek voor ondernemers, overheden, onderwijsinstellingen en betrokken burgers.

De gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradeel, Kollumerland c.a. en Tytsjerksteradiel hebben in samenwerking met de provincie Fryslân een Sociaal-Economisch Masterplan ontwikkeld. In dit plan is een visie neergelegd over de toekomst van Noordoost Fryslân. Deze visie is samen met instellingen uit het maatschappelijk veld en het georganiseerd bedrijfsleven uit Noordoost Fryslân tot stand gebracht.

In 2010 is de visie uitgewerkt in concrete projecten. Die zijn gepresenteerd in de Agenda Netwerk Noordoost. De Agenda Netwerk Noordoost geeft aan hoe de regionale overheden naar de toekomst van Noordoost Fryslân kijken. In themagroepen worden de regionale projecten verder uitgewerkt. Voorzitter van één van die de themagroepen (sociaal), Ton Stierhout, onderstreepte het belang van de kennisvragen en de koppeling met de onderwijsinstellingen. Voor de uitvoering van de projecten uit de agenda Noordoost Fryslân is deze week bijna 23 miljoen beschikbaar gesteld door de provincie.

Afgesproken is dat regio en onderwijsinstellingen gaan werken aan een regiocontract op basis van de kennisagenda. Hiermee verbinden kennisinstellingen en regio zich voor meerdere jaren aan elkaar.

Voor meer informatie over het sociaal economisch masterplan en de kennisagenda kunt u terecht op: http://netwerknoordoost.nl