Openbaar Ministerie

OM: twee jaar gevangenisstraf voor gewelddadige straatroof tijdens PIJ-verlof

30 juni 2011 - Parket Lelystad

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank in Lelystad twee jaar gevangenisstraf geëist tegen een 19-jarige man uit een jeugdinrichting in Lelystad. De officier van justitie acht bewezen dat hij op 11 september 2010 in Lelystad samen met een ander met geweld een gouden ketting heeft weggenomen van een 81-jarige vrouw in een rolstoel.
Ook heeft hij een getuige van de straatroof, een vrouw met twee jonge kinderen op de fiets, bedreigd.
De 19-jarige verdachte en een 21-jarige man uit Lelystad waren met onbegeleid verlof uit een jeugdinrichting. Beide mannen zitten in een jeugdinrichting vanwege een opgelegde PIJ-maatregel (jeugd-tbs), nadat zij eerder zijn veroordeeld.
Voor de 21-jarige man vroeg de officier van justitie vrijspraak. Hoewel de twee eerder die dag samen zijn gezien in het centrum van Lelystad, zijn er teveel twijfels of de 21-jarige man de tweede dader is geweest.

De officier heeft bij het bepalen van de hoogte van de eis verschillende feiten mee laten wegen. Zoals de kwetsbaarheid van het slachtoffer, het feit dat het tijdens een verlof uit de jeugdinrichting was en de eerdere veroordelingen van de verdachte. In 2008 is aan hem de PIJ-maatregel opgelegd vanwege een bijna identiek feit: een beroving waarbij een gouden ketting van de hals is getrokken. Mede hierom vindt de officier de kans op herhaling groot.

De rechtbank doet op 14 juli uitspraak.