FloraHolland


FloraHolland Productcommissie Snijorchidee

FLORAHOLLAND (30 juni 2011) - De FPC Snijorchidee heeft dinsdag 21 juni vergaderd. Tijdens deze vergadering is uitgebeid stilgestaan bij de ontwikkelingen van het systeem e-Trade. In totaal werken nu 350 kwekers (100 dagelijks) en 50 kopers met e-Trade. De omzet van 2010 is ten opzichte van 2009 43 % gegroeid naar EUR 11,8 miljoen. Tot en met week 24 dit jaar bedraagt de omzet al EUR 10,9 miljoen. Groot voordeel van dit systeem is dat een aanvoerder slechts eenmaal zijn aanbod hoeft in te vullen; deze informatie wordt vervolgens gekoppeld aan de webshop van diverse kopers. Binnen de FPC wordt sinds kort met het systeem gewerkt. De eerste ervaring is positief.

Gesproken is ook over de plannen rondom ledenbetrokkenheid in het algemeen en de gevolgen voor de FPC in het bijzonder. Het Bestuur van FloraHolland wil de ledenbetrokkenheid langs de lijn van het product organiseren. Invoering staat gepland op 1 januari. De FPC vindt het belangrijk dat er iets verandert, maar vraagt zich af of er daadwerkelijk iets gaat veranderen. Geconcludeerd wordt goed te communiceren wat met adviezen van aanvoerders gebeurd en waarom bepaalde adviezen niet, of niet direct, worden opgevolgd.

Ten aanzien van promotie is aangegeven, dat in eerste instantie voor roadshows in Rusland is gekozen. Na gesprekken met kopers, o.a. tijdens de Cymbi-Q, blijkt dit geen goede keuze. De meerderheid van de FPC zou graag zien dat promotie wordt ingezet voor de korte takken. Dit zal tijdens de eerstvolgende bijeenkomst van de promotiecommissie verder worden bepaald.

De FPC is naar advies gevraagd over de nieuwe bedrukking van de dozen. Via e-mail konden zij hierop commentaar geven. De FPC is blij met de nieuwe doos, maar heeft nog wel enkele kleine opmerkingen. Zo is gevraagd de hand bij de kleinbloemige Cymbidium duidelijker te maken. De FPC heeft geadviseerd een vaste grootte voor het private label aan te houden (t/m de gaten) en dit uniform over alle producten zo uit te voeren. De oplevering van de dozen is helaas vertraagd; de verwachting is dat deze in oktober / november zal zijn. Tot die tijd zullen kwekers in kleine aantallen de oude dozen kunnen bestellen. De FPC heeft nadrukkelijk verzocht hier duidelijk en snel te communiceren. Tevens moet worden gecommuniceerd, dat er geen kwekersbijeenkomst voor de nieuwe doos van de kleinbloemige Cymbidium gaat plaatsvinden. Er is immers geen onrust onder de aanvoerders over deze doos.

Ten aanzien van het veilen op kleur heerst binnen de FPC een verdeelde mening. Aangezien de veilmeester verwacht, dat het scheiden van gemengd en op kleur de koopkracht per groep zal doen dalen en dus een mogelijke prijsdaling teweegbrengt, wordt hier vooralsnog geen actie op ondernomen.

De gewenste aanpassingen op de productspecificatie Cymbidium, die de vorige vergadering zijn besproken, zijn verwerkt in een voorstel. Tekstueel moet wat worden aangepast. Het nieuwe voorschrift zal naar verwachting 1 september van kracht zijn.

Vanuit collegakwekers krijgen FPC-leden regelmatig klachten over de veiltijdverschillen per vestiging. Hier is tijdens de vergadering kort bij stilgestaan met de veilmeester.

De eerstvolgende vergadering van de FPC Snijorchidee is op woensdag 9 november.

FPC-leden worden door FloraHolland benoemd. Deze FPC-leden geven FloraHolland op persoonlijke titel adviezen. In de FPC Snijorchidee zijn de volgende aanvoerders vertegenwoordigd: W. Bos, D. van Daalen, W. Grootscholten, B. v.d. Kooij, D. Maarssen, E. van Paasen, A. Poot en P. van Tilburg.