VU medisch centrum


Cruijff op cardiologie symposium

30 juni 2011

Foto: Jean-Pierre Jans De opgetogen spanning in de Amstelzaal liep in de aanloop naar de voordracht van Johan Cruijff flink op. De voetballegende verscheen weliswaar twintig minuten te laat, maar was het wachten meer dan waard. Cruijff sloot het symposium van de afdeling cardiologie, ter ere van hun 40-jarig jubileum, op geheel eigen wijze af. Uit het hoofd sprak hij bijna een uur lang over zijn eigen cardiologische ziektegeschiedenis, maar natuurlijk ook over het belang van sport voor lichaam en geest.

Hij sprak zijn zorgen uit over de bewegingsarmoede bij de huidige jeugd. Cruijff was de afsluiting van een succesvol symposium op 24 juni waarin de huidige onderzoekslijnen van de afdeling cardiologie centraal stonden. De ochtend was gereserveerd voor voordrachten over o.a. ontwikkelingen in de nabehandeling bij een hartinfarct en de waarde van MRI beelden om de prognose na een hartinfarct te voorspellen. De middag werd gewijd aan hartspierziekten en afwijkende fysiologie van hartspiercellen.

Tot slot stonden de carrièreperspectieven van cardiologen centraal onder de noemer "Van Pupil tot Professional". Gerrit Veen, waarnemend hoofd van de afdeling cardiologie is zeer tevreden over het verloop van het symposium: "We hebben een aantal jaren van grote drukte en veranderingen achter de rug en wilden daarom ons 40-jarig jubileum goed vieren.

Niet alleen met een feest (wat zaterdag in het West-Indisch Huis plaatsvond, red), maar ook met een inhoudelijk symposium om onze onderzoeksresultaten te presenteren. Daar hadden we naast onze eigen onderzoekers, ook gerenommeerde buitenlandse experts voor gevraagd. Op een aantal gebieden lopen we in onderzoek voorop, bijvoorbeeld bij het cardiologisch onderzoek met behulp van MRI. We konden dus veel nieuwe ontwikkelingen melden." En daar luisterden de ruim 200 deelnemers in de zaal geboeid naar.

Cruijff sloot de middag af, het was duidelijk dat hij zich betrokken voelt bij de afdeling cardiologie van VUmc. En zo werden zijn fameuze woorden 'elk nadeel heeft een voordeel', weer bewaarheid.

Edith Krab
bron: Tracer