Gemeente Rotterdam

persoonsgerichte aanpak voor kwetsbare rotterdammers

30 juni 2011 | Afzender gemeente Rotterdam | persbericht

Circa 30.000 Rotterdammers hebben zoveel last van meervoudige problemen dat ze de sturing op hun leven kwijt zijn. Zij kunnen de weg naar zorg niet vinden of mijden die zelfs. Via een persoonsgerichte, integrale en niet vrijblijvende aanpak worden deze mensen beetgepakt en niet meer losgelaten. Bemoeizorg wordt daarbij niet geschuwd. Zorgverleners, verzekeraars en de gemeente hebben hiertoe de handen ineen geslagen. Dit staat in een brief die wethouder Florijn (werk, inkomen en zorg) vandaag naar de raad heeft gestuurd.

Drie doelgroepen
"Met deze aanpak helpen we kwetsbare Rotterdammers om hun leven weer op het juiste spoor te zetten en stellen hen zo in staat weer een bijdrage te leveren aan de stad", aldus wethouder Florijn. "Deze forse opgave draagt bij aan het versterken van de leefbaarheid en de veiligheid." Eind 2013 moet de zelfredzaamheid van 9.200 mensen dusdanig zijn toegenomen zodat ze weer grip hebben op hun eigen leven. De aanpak richt zich op drie doelgroepen waarbij zorgpartners intensief met elkaar optrekken en de problemen van de client staan.

Deze doelgroepen zijn:

* jongeren op het MBO die door bijvoorbeeld schooluitval, problemen thuis en schulden nu geen goede start op de arbeidsmarkt kunnen maken,

* ouderen zonder sociaal netwerk die door slechte woonomstandigheden en een broze gezondheid anders verder verkommeren,
* mensen met ingewikkelde geestelijke problemen die anders gaan zwerven en/of zich verwaarlozen en overlast veroorzaken.

Maatschappelijke opvang
De aanpak maakt gebruik van de ervaringen met het programma Maatschappelijke Opvang. Dit programma richt zich op het tegengaan van dakloosheid en het vergroten van de zelfredzaamheid van dak- en thuislozen. Hiermee werd de afgelopen jaren duidelijk wat gemeente, instellingen en medebewoners in Rotterdam kunnen bereiken met personen die met hun leven in de knoop zijn geraakt. Meer dan 2.300 voormalig dak- en thuislozen hebben hun leven weer op de rit. Criminaliteit en overlast veroorzaakt door deze groep is met minimaal 65% afgenomen. Ingrijpen is hiermee niet alleen humaan, het is ook goedkoper dan niets doen.