Gemeente Rotterdam

rijnhavenbrug: verkeersdeelnemers delen de ruimte

Verkeersbesluit

29 juni 2011 | Deelgemeente Feijenoord | nieuwsbericht

De Rijnhavenbrug tussen de Wilhelminapier en Katendrecht wordt een `voetgangerszone uitgezonderd (brom)fietsers'.
Rijnhavenbrug in aanbouw

De Rijnhavenbrug in aanbouw. Momenteel wordt de brug in segmenten in een fabriek gebouwd. In de tussentijd worden de kades van Wilhelminapier en Katendrecht aangepast voor het plaatsen van de brug en er zijn heiwerkzaamheden verricht voor de buispalen voor de ingang van de brug (foto).

De brug krijgt de functie van 'shared space', dat wil zeggen: voetgangers, fietsers, bromfietsers en scooterrijders gaan de ruimte van de brug en van de kades met elkaar delen. Op de brug komt geen rijbaanscheiding.

Individueel gedrag

Dit verkeersbesluit is dinsdag 21 juni 2011 genomen door het dagelijks bestuur van deelgemeente Feijenoord. Het bestuur heeft zich vooral laten leiden door individueel gedrag van de verkeersdeelnemers. Dit is belangrijk voor een goed gebruik van de gezamenlijke ruimte. Een `eigen' rijbaan nodigt uit tot harder rijden dan als de ruimte gedeeld moet worden. Als de diverse verkeersdeelnemers rekening met elkaar houden, zal de snelheid van met name brommers en scooters niet hoog zijn.

De voetganger wordt centraal gesteld en dit wordt duidelijk gemaakt door zogenoemde G07-verkeersborden die erop wijzen dat de brug een voetgangerszone is. Onderborden geven aan dat fietsers en bromfietsers zijn toegestaan.

Er zijn geen signalen van veelvuldig gebruik in de toekomst van de Rijnhavenbrug door brommers en scooters. Het stadhuis deelt het standpunt over `shared space' in combinatie met het toestaan van brommers en scooters.

Evaluatie

Het bestuur stelt als voorwaarde dat het genomen besluit gepaard moet gaan met een goede evaluatie van de situatie op en nabij de Rijnhavenbrug als die in gebruik is. Pas dan kan duidelijk worden hoeveel verkeer de brug passeert, hoe de getalsmatige verhouding is tussen de diverse verkeersdeelnemers en hoe men zich op de brug gedraagt.

Afgesproken is dat de deelgemeente op een aantal `kijkdagen' zich een beeld gaat vormen over de situatie op de brug. Daarna wordt besloten of er aanpassingen nodig zijn. Hierover worden de bewoners en andere belanghebbenden tijdig geïnformeerd.

Het genomen verkeersbesluit is gepubliceerd op de deelgemeentepagina in de Havenloods (editie Feijenoord) van 29 juni 2011.

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet Bestuursrecht kunt u tegen dit verkeersbesluit binnen zes weken na de bekendmaking in de Havenloods, tot uiterlijk 10 augustus 2011 schriftelijk en gemotiveerd bezwaar aantekenen bij het dagelijks bestuur van deelgemeente Feijenoord, t.a.v. de bezwaarschriftencommissie, Postbus 9555, 3007 AN Rotterdam, onder vermelding van: `verkeersbesluit Rijnhavenbrug 2011-17187'.

Aanvullende informatie

Als u meer wilt weten over het `verkeerbesluit Rijnhavenbrug', kunt u bellen met Femke Stam, beleidsadviseur Fysiek van deelgemeente Feijenoord: (010) 2916054. U kunt ook mailen:
f.stam@feijenoord.rotterdam.nl.