VU medisch centrum

VUmc-studenten presenteren op wetenschapsdag SLAZ

30 juni 2011

Foto: Mark van den Brink Donderdag 16 juni organiseerde Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (SLAZ) de jaarlijkse wetenschapsdag. SLAZ is een van de Pentagoon-partners en zo een opleidingsplek voor VUmc-studenten. SLAZ geeft studenten de gelegenheid om ervaring op te doen in wetenschappelijk onderzoek. Als dat mogelijk is, krijgen ze de kans om de onderzoeksresultaten te publiceren in de vorm van een poster en/of een wetenschappelijk artikel. Op de wetenschapsdag kunnen studenten hun onderzoek met deze poster presenteren. Co-assistenten worden in hun onderzoek altijd begeleid door een gepromoveerde medisch specialist en kunnen gebruikmaken van de faciliteiten van het Kenniscentrum SLAZ . Daar hebben ze een werkplek met alle faciliteiten en kunnen hulp krijgen bij literatuuronderzoek. Professor Adriaan Honig, psychiater, is de wetenschapscoördinator SLAZ en ook verbonden aan VUmc. Drie VUmc-studenten presenteerden hun onderzoek.

Aanrader
Masterstudente Rieneke de Leeuw deed vanaf september 2010 een wetenschappelijke stage in het SLAZ. Zij voerde een onderzoek uit naar de patiënttevredenheid bij het Psychiatrie, Obstetrie en Pediatrie (POP)-expertise centrum. De Leeuw: "Het POP-traject wordt vanuit patiëntperspectief positief ervaren. Patiënten zijn erg tevreden over de informatieverschaffing tijdens consulten en opname. Patiënten geven aan blij te zijn met de erkenning van hun psychiatrische problemen en voelen zich gehoord."

Michelle Mebius, ook in haar masterfase, deed onderzoek naar de noodzaak van een klinische opname op de kraamafdeling van het SLAZ voor vrouwen met psychiatrische aandoeningen. Mebius: "Mijn belangrijkste conclusie was dat een klinisch kraambed effectief is voor vrouwen met psychiatrische problematiek en hun pasgeborenen, met name voor die kraamvrouwen met een verhoogd angst dan wel depressie niveau in de zwangerschap."

Klaartje Olde Loohuis is juli 2010 afgestudeerd en werkt nu in het SLAZ bij gynaecologie en verloskunde in het kader van de tropenopleiding. Zij presenteerde een casus waarbij een patiënt een cell carcinoma jaren lang genegeerd had waardoor het tot een grote en agressieve tumor is uitgegroeid. Olde Loohuis: "Ik heb laten zien dat een basaal cell carcinoma een relatief onschuldige tumor is waarvan het natuurlijk beloop indien jaren lang genegeerd agressief en ernstig kan zijn. Dit gaat gepaard met een hoge mortaliteit." Olde Loohuis is positief over dit deel van de studie: "Ik kan alle medisch studenten aanraden om een of meer artikelen te publiceren. Je verdiept je hiermee in het vakgebied, doet ervaring op met schrijven, en het is zeer aanvullend voor je CV."

Jan Spee
bron: Tracer