Rechtbank Zwolle-Lelystad


Tuchtrechtelijke procedure naar Zwolse onderzoeksrechter gestart

Zwolle , 30-6-2011

Nu de strafrechtelijke procedure tegen de rechter-commissaris van de rechtbank Zwolle-Lelystad met de uitspraak van de rechtbank in Den Bosch in eerste aanleg is afgerond, heeft de president van de rechtbank Zwolle-Lelystad, mr. R.S. Croll, een tuchtrechtelijk onderzoek gestart.

Het proces-verbaal dat onder verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie is opgesteld, is inmiddels in het bezit van de president. Na bestudering daarvan zal hij de rechter-commissaris verhoren en een beslissing nemen over hoe verder te handelen in deze kwestie. Zo spoedig mogelijk nadat de president een beslissing heeft genomen zal dit intern en extern worden gecommuniceerd.

Een onherroepelijke veroordeling van een rechter kán een basis zijn voor ontslag. Dit hoeft echter niet. Het is aan de procureur-generaal van de Hoge Raad hierover een beslissing te nemen. Hij kan al dan niet ontslag van de betreffende rechter vorderen bij de Hoge Raad. In zijn beslissing al dan niet ontslag te vorderen, zal de aard en ernst van de veroordeling een belangrijke rol spelen.

In zijn algemeenheid geldt dat ontslag zal volgen indien een rechter tot een onherroepelijke gevangenisstraf wordt veroordeeld dan wel in staat van een faillissement wordt verklaard.

Uitspraken van de Hoge Raad over vorderingen tot ontslag zijn openbaar.

Gedurende de tuchtrechtelijke procedure zal de afspraak die met de rechter-commissaris in onderling overleg is gemaakt, dat hij zijn werkzaamheden ten behoeve van de rechtspraak neerlegt, worden gehandhaafd.