Wetterskip Fryslân


Nieuwe organisatie voor beter toezicht in Fryslân

donderdag, 30 juni 2011
Het toezicht op bouw- en milieuvoorschriften en de handhaving daarvan moet anders en kan beter. Die stelling onderschrijven Wetterskip Fryslân, Friese gemeenten en Provincie Fryslân. Daarom slaan zij de handen ineen. Ze gaan samenwerken in één organisatie, de `Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing' (FUMO), die gaat zorgen voor vergunningverlening, toezicht en handhaving. Dat zorgt voor meer kwaliteit en minder lasten. Donderdag 30 juni ondertekende Wetterskip Fryslân samen met de Friese gemeenten en de provincie een intentieverklaring voor de realisatie van de nieuwe organisatie.

"De belangrijkste reden om te participeren, is de invloed die we willen blijven uitoefenen op de grote, indirecte lozingen die van invloed zijn op de werking van rioolwaterzuiveringen", aldus Wietze de Haan, lid van het Dagelijks Bestuur van Wetterskip Fryslân. "Naar onze mening gaat dat het best als we dicht bij het vuur zitten. En dat is door mee te doen met de FUMO. De lijnen zijn dan kort en we kunnen onze kennis met betrekking tot lozingen delen met collega's in een FUMO.''

Kwaliteit omhoog

Het verlenen van vergunningen en het houden van toezicht is een taak van meerdere overheden. Zowel gemeenten en waterschappen als provincies zijn ermee belast. In 2008 rapporteerde de Commissie Mans dat het milieu- en bouwtoezicht in Nederland onder de maat was. Met de vorming van regionale uitvoeringsdiensten die voor toezicht én handhaving zorgen, moet die kwaliteit omhoog. Wietze de Haan hierover: "Het is nog wel even goed om te noemen dat het voor ons niet een verhaal met alleen maar plussen is. We zien op een aantal punten voordelen van participatie, maar moeten ook nog wel wat knelpunten oplossen. Maar zolang de voordelen winnen van de nadelen is het goed."

Minder rompslomp

De bundeling van krachten levert het bedrijfsleven minder rompslomp op. Ook ervaren bedrijven straks minder last(en). Een voordeel voor de vergunningverleners en toezichthouders is een betere afstemming, waardoor ze gelijksoortige inrichtingen uniformer kunnen behandelen. Ook kunnen ze zo efficiënter en effectiever werken. En dat heeft een nog schoner en veiliger Fryslân als resultaat.

De uitvoeringsorganisatie moet uiterlijk 1 januari 2013 operationeel zijn.