Gemeente Eijsden-Margraten

Meer nieuwsberichten

Waarschuwing blauwalg

Onlangs is in het zwemwater van het Naturistenstrand Fun Valley een concentratie blauwalgen waargenomen. Op maandag 20 juni 2011 heeft een extra bemonstering door Waterschap Roer en Overmaas plaatsgevonden. Hieruit blijkt dat het biovolume blauwalgen verder is gestegen. Blauwalgen die cyanotoxines (giftige stoffen) produceren, kunnen leiden tot gezondheidsklachten bij zwemmers (maag- en darmstoornissen en huidirritatie).

Dit bericht dient om (potentiële) zwemmers van het naturistenstrand over de

aanwezigheid van blauwalgen te informeren, om ziektegevallen zo veel mogelijk te

voorkomen. De waarschuwingsborden met de tekst : 'Waarschuwing i.v.m. blauwalgen' zijn inmiddels door Fun Valley bij het zwemwater geplaatst. Het zwemwater wordt met regelmaat bemonsterd door het waterschap. Indien de resultaten daartoe aanleiding geven, kan de waarschuwing in verband met blauwalgen worden ingetrokken. Bij verslechtering van de situatie kan een negatief zwemadvies worden gegeven of zelfs een zwemverbod worden ingesteld. Dit is op dit moment nog niet het geval.

De Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (WHVBZ ) stelt geen concrete normen voor blauwalgen op basis waarvan eventuele maatregelen door het waterschap kunnen worden genomen.

Vragen of meer info

Voor nadere informatie kan contact worden opgenomen met Waterschap Roer en Overmaas; de heer Steegemans, 046 420 5839 of de heer Faas, 046 420 5824 of met Fun Valley Maastricht, 043 409 4441.