Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


en jaarverslag 2010 vast

De Stichtse Rijnlanden stelt jaarrekening en jaarverslag 2010 vast

Het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft op 29 juni 2011 de jaarrekening en het jaarverslag 2010 vastgesteld. Op een begrotingsomvang in 2010 van ca. EUR 96 miljoen laat de jaarrekening zien dat er ca. EUR 6 miljoen minder kosten zijn gemaakt dan begroot en dat er EUR 3 miljoen meer aan belastingen is binnengekomen dan waarmee vooraf rekening werd gehouden.

Mede omdat dit rekeningresultaat zich eerder aandiende in een bestuursrapportage, heeft het algemeen bestuur afgelopen voorjaar al de omvang van de begroting 2011 naar beneden toe bijgesteld. Deze bijstelling werkt door in de komende jaren. Ook is besloten de omvang van de aan te houden reserves en voorzieningen te verminderen. Op die manier wil het algemeen bestuur ervoor zorgen dat de tariefsontwikkeling gematigd blijft en dat er niet meer reserves worden aangehouden dan noodzakelijk is voor het opvangen van tegenvallers. Het algemeen bestuur heeft in dit verband tevens de opdracht gegeven om zo scherp mogelijk te blijven begroten en de begrotingssystematiek waar mogelijk verder te verbeteren.

De kostenmeevallers in 2010 stonden onder meer in verband met de economische crisis. Zo konden er bijvoorbeeld werken door aanbestedingsvoordelen goedkoper worden uitgevoerd. Ook betaalde het waterschap minder rente over geleend geld. De meer professionele manier van diensteninkoop heeft eveneens vruchten afgeworpen. Daarnaast hebben een adequaat debiteurenbeheer en het actief zoeken naar onder meer subsidies tot voordelen in de exploitatie geleid.

Uit het jaarverslag komt naar voren dat ook in 2010 weer aan diverse projecten succesvol is gewerkt, waaronder:
* meerdere baggerprojecten in de stad Utrecht
* de uitvoering van het watergebiedsplan Zegveld/Oud-Kamerik
* de uitbreiding en vernieuwing van de zuiveringsinstallatie in De Bilt
* kadeverbeteringen aan de westzijde van de Grecht