Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden




Waterschap stimuleert afkoppelen regenwater op Utrechtse Heuvelrug

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat inwoners, bedrijven en instellingen in delen van de gemeenten De Bilt, Zeist, Utrechtse Heuvelrug en Rhenen ondersteunen bij het afkoppelen van regenwater op hun perceel. De stimuleringsregeling die dit mogelijk maakt is 29 juni vastgesteld door het algemeen bestuur. De regeling gaat in op 1 september 2011.

Afkoppelen is duurzaam

Schoon regenwater dat op daken valt, stroomt samen met het vuile afvalwater van woningen en bedrijven via het riool naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie waar het wordt schoongemaakt. Dat is niet alleen onnodig, het veroorzaakt ook steeds meer problemen, zoals overstorten uit het rioolstelsel op oppervlaktewater. Bij hevige regenval komt het voor dat het riool zoveel water in korte tijd moet verwerken, dat dit niet allemaal lukt. Dan komt een deel van het ongezuiverde afvalwater via overstorten rechtstreeks in het oppervlaktewater terecht. Door zoveel mogelijk regenwater af te koppelen, zullen deze pieken van hevige regenval minder groot worden. Het relatief schone regenwater komt immers niet meer in het riool. Een ander voordeel is dat zuiveringsinstallaties beter presteren als het aangevoerde afvalwater minder verdund is door regenwater. Op de Utrechtse Heuvelrug is het bovendien mogelijk om door het infiltreren van het regenwater in de bodem, het grondwater aan te vullen. Daarmee leveren we een bijdrage aan het bestrijden van de verdroging.

De stimuleringsregeling: geld en advies

Het waterschap wil inwoners die willen afkoppelen, ondersteunen. Hiervoor is een stimuleringsmaatregel in het leven geroepen. De regeling voorziet in een geldbedrag per m2 afgekoppeld dakoppervlak en een advies. De regeling is bedoeld voor eigenaren van bestaande woningen, bedrijven en instellingen in delen van de gemeenten De Bilt, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug en Zeist. Het waterschap ondersteunt afkoppelen als het afgekoppelde water via een vijver of andere voorziening, wordt geïnfiltreerd in de bodem.