Politie Zaanstreek-waterland

Tientallen bestuurders zonder gordel

Krommenie, 29-06-2011 o Tijdens een verkeerscontrole op de Rosariumlaan werden woensdagmiddag 48 overtreders aan de kant gezet.

Behalve boetes voor bellen tijdens het rijden en rijden door rood, werden vooral veel bekeuringen uitgeschreven voor niet dragen van de gordel. In totaal 36 mensen hadden niet de moeite genomen de gordel om te doen.

Het is wettelijk verplicht om zowel op de voor- als op de achterstoelen de veiligheidsgordel te dragen, voor volwassenen én voor kinderen. De politie controleert streng op het dragen van de gordel omdat een autogordel bij een ongeval levensreddend en letselbesparend werkt. Het risico van een dodelijk ongeval is zonder gordel bijna de helft groter dan met gordel. De verantwoordelijkheid ligt bij iedereen persoonlijk: de passagier zonder gordel draait zelf voor de bon op. Alleen voor overtredingen door kinderen jonger dan 12 jaar gaat de bon niet naar de overtreder, maar naar de bestuurder. Ook bezorgdiensten en koeriers moeten een autogordel dragen; alleen buschauffeurs en taxichauffeurs die passagiers vervoeren als dit geen besloten vervoer betreft, zijn vrijgesteld van de draagplicht. Heeft een gordel eenmaal zijn nut bewezen bij een aanrijding, dan moet de autogordel vervangen worden.