Gemeente Breda

30jun
Archief Begijnhof Breda binnenkort digitaal beschikbaar Het Stadsarchief van de Gemeente Breda gaat het gehele archief van het Begijnhof restaureren en digitaliseren. Dit is mogelijk dankzij een landelijke subsidie uit het programma Metamorfoze dat ingesteld is door het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) voor het behoud van het papieren erfgoed. Wethouder Wilbert Willems van Breda en voorzitter Ed Wagemakers van Stichting Het Begijnhof hebben op donderdag 30 juni hiervoor twee contracten ondertekend.

Wethouder Wilbert Willems:"Net als het bestuur van de Stichting Het Begijnhof zijn we erg blij dat we dit voor Breda en Nederland zeer waardevolle archief kunnen herstellen en digitaliseren. De oude archiefstukken komen straks voor een groot publiek beschikbaar. Het archief vormt een belangrijk onderdeel van ons erfgoed, een van de speerpunten van ons cultuurbeleid."

Het archief van het Begijnhof Breda is voor een deel eigendom van de Gemeente Breda en voor een ander deel in bezit van de Stichting Het Begijnhof Breda. Al in 1999 heeft de stichting haar deel in langdurige bruikleen gegeven aan het Stadsarchief. Het archief als geheel beslaat de periode van meer dan zeven eeuwen: van 1267-1997. De oudste Bredase oorkonde van 1 mei 1269 maakt onderdeel uit van dit archief. Het is één van de oudste in de Nederlandse taal gestelde oorkondes van ons land. Deze akte bevat ook het oudste zegel met het stadswapen van Breda. Het archief heeft een omvang van ongeveer 9,5 meter en bestaat uit omslagen, akten, brieven, kasboeken, oorkonden en beeldarchief. Ook de boekhouding is een belangrijk onderdeel ervan: die vormt een bijna volledige serie sinds het begin van de 16de eeuw tot 1945. Dankzij de compleetheid van het archief van het Begijnhof Breda is het mogelijk om een reconstructie te maken van de dagelijkse bezigheden van de begijnen door de eeuwen heen. Hierdoor ontstaat een beter beeld van de rol die ze gespeeld hebben in de maatschappij.

Een schade-inventarisatie heeft uitgewezen dat bepaalde onderdelen van het archief te lijden hebben van inktvraat, waarbij van de letters slechts gaten in het papier overblijven. Vooral stukken uit de periode 1275-1900 zijn hierdoor aangetast. Daarnaast kent het papier vanaf 1830 een hoge mate van verzuring: 80% bestaat uit (broos) papier en lijdt daardoor aan autonoom verval. Ondanks bewaring in een geklimatiseerd archiefdepot werd de conditie van de stukken steeds slechter. Redenen genoeg om een subsidie aan te vragen voor restauratie bij het landelijke programma Metamorfoze van het Ministerie van OCW. Deze subsidie is eind vorig jaar toegekend. Dat geeft aan dat het archief van nationale betekenis is.

Onlangs is de restauratie en digitalisering van start gegaan. Het programma Metamorfoze verbindt beide activiteiten nadrukkelijk. Door digitalisering hoeven de archiefstukken zelf in de toekomst niet meer geraadpleegd te worden en wordt de toegankelijkheid veel groter. Volgend jaar wordt het archief van het Begijnhof - het aantal digitale opnamen is ruim 87.000 stuks - via de website van het Stadsarchief Breda voor iedereen toegankelijk. Ook het beeldarchief van het Begijnhof is dan via de beeldbank van het Stadsarchief te raadplegen.

Breda, 30 juni 2011