Gemeente Zoetermeer

Gemeente Zoetermeer gaat verder met deregulering

De gemeenteraad van Zoetermeer heeft op 27 juni 2011 de coördinatieverordening vastgesteld. Vanaf nu is het mogelijk om een bestemmingsplanprocedure en een procedure voor een omgevingsvergunning gecoördineerd voor te bereiden. Hierdoor kunnen procedures voor ruimtelijke ontwikkelingen sneller verlopen.

Er hoeft niet meer gewacht te worden tot inwerkingtreding van het bestemmingsplan om de omgevingsvergunning voor bijvoorbeeld bouwen te kunnen verlenen. Daarnaast heeft een gecoördineerde vergunning slechts één rechtsgang, namelijk bij de Raad van State. Deze doet uitspraak binnen 26 weken nadat het verweerschrift is ontvangen. Ook dat scheelt behoorlijk wat tijd.

Op 1 oktober 2010 is de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) in werking getreden. Met deze wet zijn ongeveer 25 vergunningstelsels (bijvoorbeeld bouwvergunning, kapvergunning, milieuvergunning enz) samengevoegd en wordt voor die activiteiten één omgevingsvergunning verleend. `De coördinatieregeling in Zoetermeer is een volgende stap in de deregulering en verbetering van de dienstverlening aan burgers en bedrijven', aldus verantwoordelijk wethouder van Domburg.