ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


Publiek-private samenwerking in Cyber Security Raad nodig voor blijvend vertrouwen in ICT

30 jun 2011 om 15:13

ICT~Office is positief over de door minister Opstelten ingestelde Cyber Security Raad. Digitale veiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheid, ICT-bedrijfsleven en ICT-gebruikers, groot en klein. Samenwerking met en tussen publieke en private partners is nodig om elkaars activiteiten te versterken. De Cyber Security Raad zal zorgen voor een betere samenhang tussen de vele lopende initiatieven op het gebied van cyber security en adviseren over de te stellen prioriteiten. Hierdoor ontstaat een sterkere focus.

Namens de ICT-leveranciers zal Harry van Dorenmalen (voorzitter van ICT~Office) in de Cyber Security Raad zitting nemen. Het ICT-bedrijfsleven kan veel (internationale) kennis en ervaringen inbrengen voor een vergroting van de digitale veiligheid in Nederland. ICT~Office zal er op aandringen dat de Nationale Cyber Security Strategie, die eerder dit jaar is gepresenteerd, snel wordt omgezet in concrete doelstellingen en een actieplan.

Een sterke digitale veiligheid is van essentieel belang voor de innovatiekracht van Nederland. Het vertrouwen in ICT dreigt echter te worden ondermijnd. Dit komt onder meer door een toenemend aantal digitale aanvallen op overheden en bedrijven, het inzetten van steeds geavanceerdere technieken door criminelen om data van burgers te ontvreemden en het kwetsbaarder worden van systemen doordat gebruikers vaker toegang daartoe hebben vanaf verschillende locaties.

Om de kansen van ICT te blijven benutten, moet worden gewerkt aan het voorkomen van incidenten. Daarin zit voor ICT~Office ook de kern van cyber security. Veel meer dan nu het geval is, moet informatiebeveiliging een vast onderdeel zijn van de organisatie en het gebruik van ICT en internet: bij consumenten, grote en kleine bedrijven, vitale organisaties en de overheid zelf, die een belangrijke voorbeeldfunctie heeft.