Voorlopige bevindingen OPTA over gebruik Deep Packet Inspection


* Publicatiedatum 30-06-2011

* Soort Pers- en nieuwsberichten

Medio 2011 kwam in het nieuws dat enkele mobiele netwerkaanbieders gebruikmaken van technieken waarmee zij op diepgaand niveau datapakketten analyseren die over hun mobiele netwerk getransporteerd worden. Deze technieken, die doorgaans aangeduid worden met de term Deep Packet Inspection (DPI), zouden inbreuk kunnen maken op de persoonlijke levenssfeer van gebruikers van die netwerken. OPTA heeft daarom besloten een `quick-scan' te starten onder de vier grootste mobiele netwerkaanbieders: KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. In deze `quick-scan' is nagegaan of en hoe deze partijen hun dataverkeer analyseren. Op basis van deze `quick-scan' concludeert OPTA dat er in dit stadium van het onderzoek op basis van de Telecommunicatiewet geen aanleiding is voor handhavend optreden.

Samenwerking met CBP
Op basis van de `quick-scan' concludeert OPTA dat de vier partijen hun dataverkeer analyseren. Hierbij heeft OPTA geen aanwijzingen gevonden dat de onderzochte aanbieders e-mailberichten van hun abonnees lezen, verstuurde foto's bekijken of bijdragen op sociale netwerken lezen. Wel stelt OPTA vast dat de vier aanbieders bij hun analyse kennisnemen van meer informatie dan alleen de informatie die bestemd is voor de afhandeling van verkeer. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat bijgehouden wordt welke applicatie (WhatsApp, GoogleTalk, twitter) een abonnee op welk moment gebruikt. Hiermee is mogelijk het communicatiegeheim in het geding. Ook kan de hoeveelheid en de soort gegevens die de onderzochte aanbieders verwerken en analyseren op gespannen voet staan met de zorgplicht. De zorgplicht verplicht aanbieders om zorg te dragen voor de bescherming van de persoonsgegevens en de persoonlijke levenssfeer van de abonnees.

Omdat de wetsartikelen in de Telecommunicatiewet over communicatiegeheim en zorgplicht nauw samenhangen met bepalingen in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), hebben OPTA en het College bescherming persoonsgegevens (CBP) op basis van hun samenwerkingsprotocol besloten dat OPTA haar voorlopige bevindingen ter beschikking stelt aan het CBP. Het CBP zal deze informatie betrekken in zijn eigen onderzoek naar de naleving van de Wbp en de verwerking van persoonsgegevens bij de inzet van DPI. OPTA zal in het vervolg van haar onderzoek de onderzoeksresultaten van het CBP betrekken en indien nodig handhavend optreden.

Relevante publicaties

...

* Voorlopige bevindingen over gebruik Deep Packet Inspection

Zie het origineel