Rijksoverheid

Deep Packet Inspection: Privacy mag niet in het geding zijn

Nieuwsbericht | 30-06-2011

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie heeft donderdag 30 juni 2011 de eerste resultaten van een onderzoek door telecomtoezichthouder OPTA naar de Tweede Kamer gestuurd over het gebruik van de techniek `Deep Packet Inspection' (DPI).

Bescherming persoonsgegevens

Uit de eerste externe link: onderzoeksresultaten van Opta blijkt dat OPTA geen aanwijzingen gevonden heeft dat bedrijven als Vodafone, KPN, T-mobile en Tele 2 e-mailberichten van hun abonnees lezen of bijvoorbeeld verstuurde foto's bekijken. Wel stelt OPTA vast dat de vier aanbieders kennisnemen van meer informatie dan alleen de informatie die bestemd is voor de afhandeling van internetverkeer. Hiermee is mogelijk het communicatiegeheim in het geding evenals de zorgplicht die aanbieders verplicht om te zorgen voor de bescherming van persoonsgegevens.

Eigen onderzoek CBP

Omdat de wetsartikelen in de Telecommunicatiewet over communicatiegeheim en de zorgplicht nauw samenhangen met bepalingen in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), hebben OPTA en het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) besloten dat OPTA haar voorlopige bevindingen nu ter beschikking stelt aan het CBP. Het CBP zal deze informatie betrekken in zijn eigen onderzoek naar de naleving van de Wbp. OPTA zal in het vervolg van haar onderzoek de onderzoeksresultaten van het CBP betrekken en indien nodig handhavend optreden.

Brief aan de Tweede Kamer

In zijn brief waarmee hij de eerste resultaten van OPTA naar de Tweede Kamer stuurt schrijft Verhagen dat hij er sterk aan hecht te weten wat er gebeurt en gebeurd is bij het gebruik van dit soort data-analyse technieken en of geen privacyregels zijn overtreden. 'Dit onderzoek en het gevolg dat hieraan gegeven wordt moeten inzichtelijk maken of de privacy en de bescherming van persoonsgegevens en de persoonlijke levenssfeer door de mobiele aanbieders zijn gerespecteerd. Indien zou blijken dat dit niet het geval is moet hiertegen worden opgetreden,' aldus Verhagen. Eerder informeerde Verhagen de Tweede Kamer al dat ook het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar de zaak.

Over Deep Packet Inspection

DPI is een verzamelnaam voor technieken waarmee dataverkeer op internet geanalyseerd wordt door providers als KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele-2. De techniek kwam enkele weken gelden in het nieuws doordat telecomproviders het zouden gebruiken op een manier waarbij mogelijk de privacy van gebruikers in gevaar komt.