Gemeente Zoetermeer

Kinderen ontwerpen eigen speelnatuur

jongen op boomstronk (foto-uitsnede)
Supertrots zijn ze: de 9 kinderen die het ontwerp maakten van de toekomstige speelnatuurplek aan het Rakkersveld in Palenstein. In opdracht van de gemeente gingen ze aan de slag tijdens de Brede Schoolactiviteit 'ontwerp je eigen speelnatuur'.

Onder leiding van Bureau Omgeef leerden de kinderen spelenderwijs over speelnatuur in het algemeen en dachten na over het ontwerp aan het Rakkersveld. Alle bedachte ideeën werkten de kinderen samen met professionals van de gemeente uit. De ontwerpers van de gemeente zijn daarna aan de slag gegaan om van alle ideeën één ontwerp te maken. Vervolgens presenteerden de kinderen dit ontwerp aan hun de andere kinderen van basisscholen De Meerpaal en De Achtsprong.

Speelnatuur
De speelnatuurplek wordt geen standaard speeltuin met bijvoorbeeld een glijbaan. Speelnatuur houdt in dat je met de natuur kunt spelen. Door in bomen te klimmen, op stenen te balanceren of verstoppertje te spelen in de bosjes. De aanleg van de speelnatuurplek start eind dit jaar.

Bewoners ontwierpen buitenruimte Vestiaflats in 2010 Het idee om aan het Rakkerveld speelnatuur aan te leggen ontstond in 2010. Bewoners ontwierpen toen de buitenruimte rond de drie Vestiaflats, samen met de gemeente en woningcorporatie Vestia. Het veldje tussen de Willem van Cleefflat en het Rakkersveld werd aangewezen als toekomstige speelnatuurplek.

Het ontwerp van de speelnatuur is te vinden op
www.palensteinvernieuwt.nl en in wijkpost Centrum (Bijdorplaan 14).