GroenLinks


GroenLinks verwelkomt voorstel eigen middelen voor de EU

Donderdag 30 juni 2011, 14:21u - Bas Eickhout

BRUSSEL, 30 juni - De Europese Commissie heeft gisteravond haar voorstellen voor de komende meerjarenbegroting 2014-2020 gepresenteerd. De Commissie wil de begroting gedeeltelijk zelf financieren door onder meer een heffing te vragen van de financiële markten. GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout verwelkomt de voorstellen voor eigen middelen, daar die de fianciering van Europa eerlijker en transparanter maakt.

Eickhout: "Ik ben blij dat de Commissie voorstelt eigen middelen te genereren: dat verhoogt de transparantie en verlaagt de afdracht. Door bijvoorbeeld een kleine heffing van de financiële markten te vragen zal de begroting van de EU veel minder afhankelijk worden van de bijdragen van lidstaten. Bovendien komen de lasten terecht bij de zwaarste schouders."

Eickhout is minder te spreken over de wijze waarop de Commissie haar begroting nu voorspiegelt. Hij stelt dat de Commissie helder moet maken waar Europa voor staat en wat dat kost. "De discussie over waarom geld wordt uitgegeven moet samen gaan met een transparant verhaal over de budgetten. De Commissie gebruikt nu boekhoudkundige rookgordijnen om iedereen tevreden te houden. Ik vind dat niet verstandig: maak je keuzes helder en ga het debat aan."

De exacte details in de uitgaven van de begroting zijn nog niet bekend aangezien dit zal afhangen van de uiteindelijke voorstellen op de verschillende beleidsterreinen. Eickhout geeft aan dat duurzame groei en de 'groene economie' prioriteit moeten krijgen. "Europa moet het voortouw nemen in het omschakelen naar een duurzame en groene economie. Het Europees Parlement steunt de voorstellen van de Groenen om prioriteit te geven aan bijvoorbeeld energiebesparing en aan duurzame energieprojecten. Ook de Commissie noemt vergroening als een van de vernieuwingen in het budget en ik verwacht dat dit spoedig tot uiting komt in de uiteindelijke gedetailleerde voorstellen."