GroenLinks

Stop met machtspolitiek Hedwigepolder

GroenLinks wil dat het kabinet stopt met spelletjes ten koste van de natuur en de Zeeuwen. Met de ramkoers van staatssecretaris Bleker rond de Hedwigepolder komt het kabinet klem in de Zeeuwse klei. Na boze Zeeuwen treft hij nu boze Belgen, boze natuurbeschermers en een boze EU-commissaris op zijn pad. Blekers alternatief voor ontpoldering is onhaalbaar en zal sneuvelen in juridisch getouwtrek en internationale conflicten.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren. "Wat een slim dealtje leek om Tweede Kamerlid Koppejan, Statenlid Robesin en de SGP aan boord te krijgen, is nu een internationaal conflict. En de Zeeuwen zitten nog steeds in onzekerheid. Dat is schadelijk en beschamend."

GroenLinks is niet overtuigd dat het plannetje van Bleker goed genoeg is voor onze schatkist, voor de natuur of voor de rechter. Het kabinet koerst aan op een confrontatie met natuurorganisaties, België en de Europese Commissie.

"Het gaat erom wat de handtekening van Nederland onder een verdrag waard is. Onze internationale reputatie is blijkbaar minder belangrijk dan de dissidenten en de gedogers van deze coalitie. Dat is ernstig," zegt Van Tongeren.

De oorlogstaal van Bleker, maar ook van Commissaris van de Koningin Karla -gooi die vaargeul maar weer dicht- Peijs is olie op het vuur.

"Herrijs als een Staatsman uit de Zeeuwse klei en kom gewoon je afspraken na", aldus Van Tongeren.

GroenLinks wil de Hedwigepolder teruggeven aan de natuur. Dat is ook nog eens de snelste en goedkoopste optie.