Nederlandse Zorgautoriteit


Invoering DOT per 2012 definitief

30-06-2011

Het nieuwe declaratiesysteem voor ziekenhuizen, DOT, gaat in per 2012. Na de productstructuur heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) nu ook de tarieven van DOT geschikt beoordeeld om in 2012 in te voeren en een definitief besluit genomen over de invoering in 2012. Ook zijn nieuwe beleidsregels en regelingen vastgesteld. Verzekeraars en zorgaanbieders kunnen hun interne organisatie aanpassen aan de nieuwe DBC-zorgproducten en -tarieven. Ook kunnen zij al beginnen met de onderhandelingen over de inkoop van zorg voor 2012.

In het nieuwe declaratiesysteem worden met ingang van 2012 de ruim 30.000 bestaande diagnosebehandelingcombinaties vervangen door 4.400 nieuwe DBC-zorgproducten. Deze DBC-zorgproducten zijn een verbetering van de bestaande DBC's. De indeling van DOT (DBC's op weg naar Transparantie) is gebaseerd op het internationale diagnosesysteem ICD10. Doordat de DBC-zorgproducten specialisme overstijgend zijn gedefinieerd, wordt de zorg herkenbaarder en transparanter.

Dat is van belang omdat in 2012 prestatiebekostiging in de ziekenhuizen wordt ingevoerd. Zij krijgen dan niet langer jaarlijks een budget, maar verzekeraars kopen zorg in en betalen ziekenhuizen per geleverde zorgprestatie. Stabiele en herkenbare zorgproducten zijn essentieel als ziekenhuizen met verzekeraars onderhandelen over prijs, kwaliteit en volume van de zorg.

Met dit besluit gaat de invoering van DOT na jaren van voorbereiding van start. Ook staat nu vast voor welke zorgproducten in 2012 vrije prijzen gaan gelden.

De NZa zal samen met DBC-Onderhoud en in overleg met partijen een doorontwikkelprogramma opstellen om DOT op punten nog te verbeteren. Zo wordt onder meer de gespecialiseerde zorg nog beter gedefinieerd. In november worden nog de tarieven voor dure medicijnen en intensive care bepaald. Na de zomer volgen de bij de DBC-zorgproducten behorende honorariumtarieven voor specialisten.