Provincie Noord-Holland

Akkoord over ontwikkeling Bloemendalerpolder

30 juni 2011 -

Publieke en private partijen hebben een akkoord bereikt over de verdere ontwikkeling van de Bloemendalerpolder. Kern van de overeenkomst is dat er tussen partijen op een nieuwe wijze wordt samengewerkt.

Hierbij stellen de provincie Noord-Holland, de gemeente Weesp, het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en het Rijk - vertegenwoordigd door het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB) - de kwaliteitseisen voor de gebiedsontwikkeling. De private partijen nemen de ontwikkeling en exploitatie van de Bloemendalerpolder voor hun rekening.

Door de gewijzigde marktomstandigheden kwam de financiële haalbaarheid van het Masterplan Bloemendalerpolder het afgelopen jaar onder druk te staan. Daarom zijn vanaf begin 2011 de mogelijkheden onderzocht om ook in de huidige economische situatie tot een goed en financieel haalbaar plan voor de gebiedsontwikkeling te komen. Het nu gesloten akkoord is hiervan het resultaat.

Nieuw hierbij is de gekozen samenwerkingsvorm tussen de publieke- en private partijen. Hierin is gekozen voor een gewijzigde verdeling van de verantwoordelijkheden. De publieke partijen formuleren vooraf de kaderstellende afspraken voor de gebiedsontwikkeling. Het gaat dan om bijvoorbeeld ruimtelijke kwaliteitseisen, de fasering van de ontwikkeling en afspraken over de invulling van het woningprogramma. De private partijen ontwikkelen en exploiteren vervolgens het gebied. Hiermee kunnen ze dus mogelijke kansen benutten, maar dragen ze ook de eventuele risico's.

Nieuwe afspraken
Ook over de invulling van het gebied zijn een aantal nieuwe afspraken gemaakt. In de gebiedsontwikkeling is plaats voor maximaal 2.750 woningen. De woningen zullen zo ver als mogelijk van de te verleggen A1 worden gebouwd. Op deze wijze is de nieuwe woonlocatie ook meer georiënteerd op Weesp.
Aan de noordzijde van de bebouwing - aan beide zijden van de A1 - ontstaat zo een robuuste groenstructuur. Dit betekent, dat nog altijd 2/3 deel van het plangebied wordt ingericht als aantrekkelijk recreatief groengebied. Belangrijke afspraken zijn verder dat op de Vechtoever en de Bredius-locatie geen woningen gebouwd worden en dat een deel van de woningen in de Bloemendalerpolder bereikbaar zal zijn voor lagere inkomens.

De publieke en private partijen, die samenwerken in de Stuurgroep Bloemendalerpolder, zijn tevreden over het onderhandelingsresultaat. Het is een belangrijke eerste stap op weg naar de realisatie van de plannen. De Stuurgroep zal het bereikte akkoord ook voorleggen aan de gemeente Muiden met de vraag of ook zij hiermee kunnen instemmen.

De Stuurgroep streeft ernaar begin 2012 een gezamenlijke overeenkomst te sluiten. Hierna kan er gewerkt worden aan een bestemmingsplan en een MER (milieu-effectrapportage).

Publiek-private samenwerking Bloemendalerpolder Het project Bloemendalerpolder is een publiek-private samenwerking tussen vier overheden en drie marktpartijen. Naast bovengenoemde betrokken overheden wordt de private sector vertegenwoordigd door de projectontwikkelaars AM, Ymere, Adriaan van Erk, Van Wijnen Groep, Bouwfonds Property Development, Blauwhoed Eurowoningen en Delta Lloyd Vastgoedontwikkeling. Partijen werken op bestuurlijk niveau samen in de Stuurgroep Bloemendalerpolder.

De Bloemendalerpolder ligt op het grondgebied van de gemeenten Muiden en Weesp. Het bestaat nog vooral uit cultuurlandschap met langgerekte kavels veenweidegrond. In de toekomst wordt hier een gebied ontwikkeld waarin natuur, recreëren en wonen fijnmazig op elkaar zijn afgestemd.

Kijk voor meer informatie op www.bloemendalerpolder.com.
---