MKB-Nederland



30 juni 2011
Cyber Security Raad gaat digitale veiligheid verbeteren

Overheid en bedrijfsleven gaan ICT-bedreigingen en cyberaanvallen harder aanpakken en de weerbaarheid hiertegen vergroten. De vandaag door minister Opstelten gelanceerde Cyber Security Raad (CSR) gaat de regering en private partijen adviezen geven op het gebied van digitale veiligheid. En dat is hard nodig, stelt MKB-Nederland, want veiligheid van en vertrouwen in een open en vrije digitale samenleving zijn een belangrijke randvoorwaarde voor economische groei en innovatie.

De CSR gaat niet alleen ICT-bedreigingen aanpakken maar gaat ook kijken of er behoefte is aan Research & development en het delen van de aanwezige kennis bij publieke en private partijen. De Raad zal hierbij nadrukkelijk aandacht hebben voor belangrijke kernwaarden, zoals het belang van privacy en de vrijheid van meningsuiting en informatievergaring.

MKB-Nederland en VNO-NCW gaven al eerder aan dat zij achter de ambitieuze plannen van het kabinet staan om de weerbaarheid van bedrijven tegen cybercrime en ICT-aanvallen te vergroten. De toenemende afhankelijkheid van ICT maakt de samenleving steeds kwetsbaarder. Belangrijke informatie kan misbruikt worden. Daarom is een gezamenlijk en krachtig optreden essentieel.

De installatie van de Cyber Security Raad is de opmaat naar het Nationaal Cyber Security Centrum dat vanaf 1 januari 2012 operationeel moet zijn. Hierin worden ontwikkelingen, dreigingen en trends gebundeld zodat betere ondersteuning kan worden geboden bij besluitvorming en de afhandeling van incidenten.

*