Nederlandse Vereniging van Banken

57 miljoen euro schade voor banken door fraude in 2010

In 2010 hebben de banken samen ruim 57 miljoen euro schade geleden door fraude in het betalingsverkeer. De meeste schade werd geleden door skimming van debitcards (19,7 miljoen euro) en fraude met internetbankieren (9,8 miljoen euro). Het aantal bankovervallen was daarentegen historisch laag: 26. Wel is er sprake van een zorgelijke toename van het aantal aanvallen op geldautomaten met name met gas. Dit staat in het Jaarverslag 2010 van de Nederlandse Vereniging van Banken dat vandaag is gepubliceerd.

Om zicht op de aard en omvang van de fraude in het betalingsverkeer te hebben, verzamelt en analyseert de Nederlandse Vereniging van Banken fraudecijfers. Het is voor het eerst dat de NVB een dergelijk totaalcijfer kan geven. Eerder maakte zij al bekend wat de schade is van skimming van betaalpassen en fraude met internetbankieren in 2010.

Internet

In Nederland bankieren inmiddels zon 10 miljoen mensen via het internet. Criminelen verleggen hun aandachtsgebied steeds vaker naar het internetbankieren. In verreweg de meeste gevallen blijft dit bij een poging. Toch is in 2010 de schade die banken in Nederland hebben geleden door fraude met internetbankieren fors gestegen: van 1,9 miljoen in 2009 naar 9,8 miljoen in 2010. De meeste schade is te relateren aan zogenoemde phishingaanvallen, waarbij de klant via mail of telefoon wordt bewogen tot het afgeven van inlog- of andere beveiligingscodes. Met deze gegevens kunnen criminelen vervolgens transacties uitvoeren. In de regel wordt de schade door de banken vergoed. Om de fraude met internetbankieren terug te dringen, hebben het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie en de Nederlandse Vereniging van Banken in maart 2011 de handen ineen geslagen en de Electronic Crime Taskforce (ECTF) opgericht. In dit bankenteam waarin experts vanuit de banken en de KLPD zijn gedetacheerd, wordt door middel van betere analyses en versterking van de informatiepositie de aanpak van cybercrime geïntensiveerd.

Skimming

Skimming blijft in 2010 voor de gezamenlijke banken de grootste schadepost. Skimming is een vorm van betaalpasfraude, waarbij criminelen de magneetstrip kopiëren van een betaalpas en de pincode bemachtigen. Vervolgens maken ze een kopie van de pas. Hiermee wordt geld opgenomen en/of betaald in binnen- en buitenland. Hoewel de klant in de regel altijd schadeloos gesteld wordt, blijft het een nare ervaring. Dankzij voorlichting en preventieve maatregelen door de banken is de schade ten gevolge van skimming in 2010 fors gedaald en uitgekomen op 19,7 miljoen. In 2009 was dit nog 31 miljoen, een daling van 46%. Ondanks dat er verschillende skimmers door de politie zijn aangehouden is het aantal skimincidenten in het vierde kwartaal van 2010 weer toegenomen.

Skimming blijft voorlopig een punt van zorg.

Andere schadeposten zijn:


* gestolen, verloren of valse aanvragen van debitcards (9 miljoen euro)

* vervalste of geskimde creditcards uitgegeven door Nederlandse banken (4,7 miljoen euro)

* overige fraude met creditcards uitgegeven door Nederlandse banken, zoals internetfraude of fraude met gestolen/verloren creditcards (7,9 miljoen euro)

* Fraude met zakelijk krediet en incasso waarbij een bedrijf zijn incassocontract misbruikt (3,9 miljoen euro).

Daarnaast zijn er nog enkele kleinere schadeposten.

Overvallen

In 2010 is het aantal overvallen op bankkantoren tot een historisch laag niveau gedaald: 26 overvallen. Dit is een daling van 46% ten opzichte van 2009. In 73% van de gevallen werd daarbij een gering of geen buit bemachtigd. Zorgelijk is wel de toename van het aantal aanvallen op geldautomaten. In 2010 zijn er 92 incidenten geregistreerd waarbij criminelen hebben geprobeerd met gas de automaat te kraken. Hoewel het meestal bij een poging blijft en er daarbij geen geld wordt buitgemaakt, is de schade aan belendende percelen en automaten fors.

Download het Jaarverslag van de NVB

Voor nadere informatie kunt u terecht bij de NVB-woordvoerders