Rijksvoorlichtingsdienst

WETTEN DIE PER 1 JULI 2011 IN WERKING TREDEN

Ontneming

Het openbaar ministerie krijgt meer mogelijkheden om financieel onderzoek te doen naar het vermogen van een crimineel die probeert aan zijn betalingsverplichting uit een Plukze-maatregel te ontkomen. Wil die slagen dan moet justitie het bedrag dat de rechter oplegt ook daadwerkelijk kunnen incasseren. Ook kan het openbaar ministerie in meer gevallen bij schijnconstructies beslag leggen en worden de mogelijkheden om voorwerpen verbeurd te verklaren uitgebreid. De nieuwe regeling gaat op 1 juli 2011 in en vult de huidige ontnemingswetgeving aan.

Rechtspersonen

De huidige, preventieve toets bij de oprichting van een onderneming wordt afgeschaft. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat deze vorm van toezicht in de praktijk niet goed werkt. Daarvoor in de plaats komt een nieuw systeem van doorlopende controle van rechtspersonen. Aan de hand van risicoprofielen gaat de overheid na of er een verhoogd risico bestaat op criminele activiteiten.

Vereniging van eigenaren

Een andere wet die in werking treedt, maakt het voor gemeenten mogelijk een machtiging van de kantonrechter te krijgen om zich in de vergadering van een vereniging van eigenaren te mengen. De gemeente kan de vergadering organiseren, het woord voeren en voorstellen doen die betrekking hebben op het onderhoud van het gebouw.

Aanmaningskosten

Ook wachten met betalen van een boete wordt duurder: de procentuele opslag bij de eerste en tweede aanmaning gaat op 1 juli 2011 omhoog. De maatregel is vorig jaar aangekondigd. Als de boete niet binnen de gestelde termijn is voldaan, wordt de opgelegde boete verhoogd met 50% (was 25%). Blijft betaling binnen de nieuw gestelde termijn achterwege wordt het inmiddels verschuldigde bedrag verder verhoogd met 100% (was 50%).

Jeugd

Verder kan bij jeugddetentie of een maatregel plaatsing in een jeugdinrichting (PIJ-maatregel) verplichte nazorg worden opgelegd. Daarnaast treedt de zogenaamde time-outvoorziening in werking, een pedagogische maatregel waarbij de jeugdige voor korte tijd wordt afgezonderd in een JJI. De kinderrechter kan vanaf 1 juli naast de jeugdreclassering, ook de volwassenenreclassering aanwijzen als verantwoordelijke voor de ondersteuning van de tenuitvoerlegging van de gedragsmaatregel. Bovendien krijgt nachtdetentie een wettelijke basis

Kantonrechter

Tot slot gaat de kantonrechter meer zaken behandelen. Op dit moment worden nog zaken met een waarde tot 5.000 euro aan de kantonrechter voorgelegd. Dit bedrag gaat met ingang van 1 juli omhoog naar 25.000 euro. Ook wordt de kantonrechter bevoegd in alle geschillen over consumentenkrediet (dat zijn leningen tot 40.000 euro) en consumentenkoop. Hierdoor wordt het voor burgers gemakkelijker om deze zaken aan de rechter voor te leggen. Bij de kantonrechter is het namelijk niet verplicht om een advocaat in te schakelen en kunnen partijen hun zaak desgewenst geheel zelfstandig bepleiten. Het kabinet vindt het belangrijk dat de laagdrempelige, efficiënte en klantvriendelijke werkwijze van de kantonrechtspraak structureel wordt versterkt.